Joe Biden, nouă victorie răsunătoare în faţa lui Bernie Sanders, după ce campania i-a fost resuscitată de succesul de la Super Tuesday

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
Presidential Candidate Joe Biden Campaigns In Mississippi
Foto: Getty Images

Joe Biden a reuşit o nouă victorie importantă în alegerile preliminare democrate pentru stabilirea candidatului care îl va înfrunta în noiembrie pe Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale. Fostul vicepreşedinte a reuşit să câştige patru din cele şase state care au organizat, miercuri, alegeri.

Premiul cel mare a fost statul Michigan, un stat esenţial pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale în noiembrie de către democraţi, şi care în alegerile primare din 2016 a fost câştigat decisiv de Bernie Sanders în faţa contracandidatei de atunci, Hillary Clinton.

Michigan face parte din aşa-zisul „zid albastru”, un grup de trei state din nord-vestul Statelor Unite care votau în mod tradiţional cu candidatul democrat la prezidenţiale şi care, în matematica electorală americană, sunt esenţiale pentru a îl înfrânge pe Donald Trump în noiembrie.

În 2016 a fost prima oară în aproape 30 de ani când cele trei – Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, au votat candidatul republican la prezidenţiale.

Joe Biden a reuşit să câştige decisiv Michigan, în condiţiile în care Bernie Sanders spera să replice succesul din acest stat din 2016 şi să revină în cursa pentru prezidenţiale. Sanders a reuşit din nou doar un rezult anemic, câştigând doar Dakota de Nord şi rămânând, cu dificultate, în cursa pentru câştigarea statului Washington, un alt stat câştigat cu uşurinţă de acelaşi Sanders în 2016.

În acest moment, Joe Biden îşi consolidează poziţia de favorit pentru a câştiga nominalizarea democrată, în timp ce Bernie Sanders continuă să piardă din sprijinul electoral primit în 2016. Joe Biden a câştigat Idaho, Michigan, Mississippi şi Missouri, în timp ce Bernie Sanders a reuşit să câştige Dakota de Nord, iar în Washington se află pe primul loc la distanţă mică, deşi nu au fost numărate încă toate voturile.

După eşecul din Super Tuesday, Bernie Sanders mai are puţine curse favorabile, el sperând la victorii în Michigan şi Washington de această dată pentru a îşi ţine campania pe linia de plutire. Urmează noi alegeri Arizona, Florida, Illinois şi Ohio în data de 17 martie, iar în toate aceste este aşteptat ca Biden să iasă din nou învingător.

Pentru a obţine nominalizarea partidului în alegerile din noiembrie candidaţii trebuie să obţină cel puţin 1991 de delegaţi, iar fiecare state are un număr de delegaţi pe care îi acordă proporţional în funcţie de rezultatul alegerilor din statul respectiv. Până acum, Joe Biden are 860 de delegaţi, iar Bernie Sanders 710.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri