Sari la conținut

„Lătratul unui câine turbat”. Phenianul, noi declarații dure la adresa lui Trump pe subiectul butonului nuclear

Autorităţile din Coreea de Nord au apreciat marţi că mesajul preşedintelui american Donald Trump, care s-a lăudat că are un buton nuclear „mult mai mare” decât cel al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, nu este decât expresia unui „dement”, „lătratul unui câine turbat”, relatează France Presse, potrivit Agerpres.Kim Jong-Un a profitat de discursul său de Anul Nou pentru a-l avertiza că are „butonul nuclear” la îndemână, a întins în acelaşi timp o mână Seulului, făcând apel la un dialog şi vorbind despre o participare nord-coreene la apropiatele Jocuri Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Ca răspuns, preşedintele american a declarat într-o postare pe Twitter: „Informaţi-l că eu am de asemenea un buton nuclear şi acesta este mult mai mare şi mai puternic decât al lui. Şi el funcţionează!”.

Într-o primă reacţie nord-coreeană la acest mesaj, ziarul partidului unic la putere Rodong Sinmun a calificat afirmaţiile lui Donald Trump drept „fanfaronadă”. Nu este decât „spasmul unui dement” înspăimântat de puterea Coreei de Nord şi „lătratul unui câine turbat”, scrie ziarul nord-coreean.

După discursul lui Kim Jong-Un, cele două Corei au făcut demersuri de destindere a relaţiilor, care au culminat săptămâna trecută cu primul lor dialog oficial după o pauză de peste doi ani, când au convenit asupra participării Phenianului la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang.

Dar de atunci Coreea de Nord a trimis o serie de avertismente la adresa Coreei de Sud şi SUA.

De o lungă perioadă de timp Phenianul proferează ameninţări serioase la adresa inamicilor săi. În acest context, Donald Trump a recurs la o retorică belicoasă faţă de Coreea de Nord într-atât de mult încât a fost acuzat de agravarea tensiunilor în peninsulă. În special, el a ameninţat regimul nord-coreean cu 'foc şi furie' dacă va mai ameninţa SUA.

Afirmaţiile sale despre butonul nuclear „sunt o reflectare a stării mentale disperate a unui perdant”, adaugă Rodong Sinmun, care consideră că Donald Trump „suferă de tulburări de personalitate având legătură cu furia şi schizofrenia”