Liz Truss provoacă un nou scandal. Posibilul premier britanic nu s-a hotărât dacă Macron este „prieten sau duşman”

Data publicării:
BeFunky-collage
Colaj Foto cu Liz Truss și Emmanuel Macron. sursă: Profimedia Images

Liz Truss, unul din cei doi candidaţi la postul de premier al Marii Britanii, a fost acuzată că riscă o înrăutăţire a relaţiilor diplomatice cu Franţa după ce a spus că juriul încă deliberează în privinţa preşedintelui Emmanuel Macron, transmit DPA și BBC News.

Truss, actual ministru de externe al Regatului Unit, a răspuns la o întrunire de campanie a Partidului Conservator joi, la Norwich, că nu este decisă dacă preşedintele francez este prieten sau duşman

Mai multe probleme au afectat relaţiile franco-britanice în lunile din urmă, printre care traversările migranţilor pe Canalul Mânecii şi haosul creat în sezonul turistic în portul Dover, pentru care Truss a dat vina pe lipsa de personal francez la controlul paşapoartelor.

La întrunirea de la Norwich, Truss şi rivalul său Rishi Sunak au fost supuşi unei serii rapide de întrebări şi răspunsuri, notează Agerpres.

Gazda evenimentului, Julia Hartley-Brewer, a întrebat-o pe Truss: Preşedintele Macron, prieten sau duşman?”. „Juriul încă deliberează a răspuns aceasta, în aplauze zgomotoase. Însă, dacă aş deveni prim-ministru, l-aş judeca după fapte, nu după vorbe”, a mai adăugat Liz Truss. 

La aceeaşi întrebare, Sunak răspunsese rapid, numindu-l pe președintele francez drept prieten.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a avertizat că replica lui Truss, care poate fi considerată ca riscând o tensionare a relaţiilor cu Franţa, arată o lipsă teribilă şi îngrijorătoare de judecată.

Fostul ministru conservator Gavin Barwell a pus şi el sub semnul întrebării remarca, comentând pe Twitter: Aş fi crezut că ministrul de externe este conştient că suntem într-o alianţă militară cu Franţa.

Un alt fost ministru conservator, David Gauke, a spus că Liz Truss „Se joacă cu vorbele, mai ales când acum este unul dintre cele mai rele momente pentru a încerca să fragmentezi Occidentul”.

Într-un alt moment al întrunirii, Truss a recunoscut că, dacă ar avea de ales între a se baza pe Franţa sau pe China pentru expertiza în domeniul nuclear, ar alege Franţa.

Citește și: Cursa pentru guvernul britanic se ascute. Rishi Sunak a câștigat o dezbatere televizată în fața lui Liz Truss, favorită în sondaje

Marea Britanie nu este de acord cu ideea lui Macron de creare a unei comunități politice europene

Aceste răspunsuri vin după ce Liz Truss a distanţat Marea Britanie de perspectiva unui proiect de a face parte dintr-o comunitate politică europeană mai largă, în care ar fi implicate şi state din afara UE, precum Regatul Unit, după o întâlnire între Boris Johnson şi preşedintele francez în iunie. 

Palatul Elysee a insistat că Johnson exprimase interes faţă de idee, însă Truss a negat ulterior că Regatul Unit ar fi fost vreodată de acord cu o astfel de propunere. 

Nu este adevărat. Nu cunosc cuvintele exacte pe care preşedintele Macron le-a folosit, dar noi nu am convenit asupra acestui subiect”, a ținut să transmite șefa diplomației de la Londra.  

Întrebată dacă susţine comunitatea lui (Macron) politică şi economică”, Liz Truss a răspuns: Nu.

În iulie, Truss a afirmat că aglomeraţiile cu care s-au confruntat turiştii în portul Dover au fost din vina autorităţilor franceze şi că ar fi fost pe deplin evitabile

Un politician francez a acuzat Brexit-ul pentru haosul creat. Pierre-Henri Dumont, deputat din Calais al partidului Republicanii, a declarat la BBC că problemele din portul Dover vor reapărea. Acestea sunt consecinţele Brexit-ului. Trebuie să facem mai multe controale decât înainte, a explicat el. 

Regatul Unit și Franța s-au confruntat cu mai multe probleme în ultimii ani, inclusiv traversarea migranților prin Canalul Mânecii, un pact militar între Marea Britanie, SUA și Australia și măsurile Brexit care implică Irlanda de Nord.

Președintele Macron a criticat uneori public abordarea guvernului conservator al lui Boris Johnson.

Anul trecut, președintele francez a reacționat furios la apelul public al prim-ministrului britanic ca Franța să-și reia migranții care ajung în Marea Britanie. Președintele francez l-a acuzat în mod public pe premierul Marii Britanii că nu a fost „serios”, deși de atunci au fost fotografiați braț la braț la summitul G7 organizat anul acesta în Germania.

Citește și: Un nou scandal între Marea Britanie și Franța. Britanicii, acuzați că nu rezolvă problema apelor uzate deversate​​ în râuri și în mare

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri