Lukașenko și Putin plănuiesc să se întâlnească la Moscova, în timp ce protestatarii din Belarus continuă lupta pentru libertate

Data actualizării: Data publicării:
Strângere de mâini între Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Foto: Getty Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au decis să se întâlnească la Moscova în săptămânile următoare, a anunţat Kremlinul.

Cei doi șefi de stat au discutat, duminică, la telefon, despre consolidarea relaţiilor între Rusia şi Belarus şi despre extinderea cooperării bilaterale. ”S-a convenit să se organizeze o întâlnire la Moscova în săptămânile următoare”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia zilei de naștere.

Putin a declarat joi că este pregătit să desfăşoare forţe în Belarus dacă protestele post-electorale degenerează în această ţară, cerând totodată părţilor o soluţionare negociată.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare inedită de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câştigător cu 80% din sufragii şi pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.

Opoziţia, a cărei lideră, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania, a organizat două manifestaţii uriaşe la 16 şi 23 august şi pregăteşte o nouă acţiune de amploare pentru duminică.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia. Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit a-l înlătura de la putere. Singurul său sprijin rămâne Rusia.

Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate.

Citește și: Mii de femei au cerut în stradă demisia lui Lukașenko. Momentul în care acestea rup cordonul de poliție, în aplauzele martorilor

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri