2012, anul alegerilor în Paris, Atena şi New York

Data publicării:
29122012 20alegeri-41136

Alegerile prezidenţiale din Franţaau însemnat sfârşitul unei confruntări politice acerbe între preşedintele în funcție, Nicolas Sarkozy, şi liderul socialiştilor, Francois Hollande. Pâna în ultimul moment, sondajele de opinie i-au plasat la câteva de procente distanţă.

Rămași în turul al doilea, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande şi-au scos toate armele electorale în încercarea de a-i convinge pe francezi ca merită să conducă ţara pentru următorii cinci ani.

Sarkozy a mers pe cartea continuitaţii şi le-a amintit tuturor că economia Franţei are încă motoarele pornite graţie măsurilor impuse în ultimii ani.

Hollande le-a promis alegătorilor că va pune capăt austerităţii şi că va lupta cu alte mijloace împotriva crizei.

6 mai a fost ziua adevărului pentru francezi.

Dragi concetăţeni, în această zi de 6 mai, francezii tocmai au votat schimbarea, alegându-mă preşedintele Republicii”, spunea atunci Francois Hollande, preşedintele ales al Franţei.

Nicolas Sarkozy îşi recunoscuse deja înfrângerea, într-un discurs în care le-a cerut francezilor sa-şi respecte noul preşedinte.

Şi grecii au fost puşi să-şi aleagă viitorul politic, în luna iunie. Cu o ţară măcinată de criza economică, despre care mai toată lumea spunea că e doar la un pas de faliment, poporul elen avea de ales între a rămâne în zona euro sau a denunţa condiţiile dure impuse de creditorii străini.

Calea europeană era promisă de partidele Noua Democraţie şi Pasok, aceleaşi care au fost la putere în perioada în care Grecia a alunecat periculos pe panta destabilizării.

Syriza - coaliţia radicală de stânga - promitea grecilor adevărata schimbare, fără măsuri de austeritate impuse de străini şi a nu a exclus scoaterea ţării din zona euro şi revenirea la drahmă.

Grecii aveau de luat o decizie grea. Cei mai mulţi nu doreau ieşirea ţării din zona euro, dar nici nu mai puteau suporta austeritatea. O lume întreagă a stat cu ochii pe Atena, aşteptând rezultatul scrutinului. O eventuală victorie a stângii radicale ar fi prăbuşit bursele şi ar fi stârnit îngrijorare printre liderii europeni. La finalul zilei, însă, Noua Democraţie a câştigat alegerile din Grecia.

Deşi Syriza a ieşit pe locul doi la alegeri, nu a vrut să se alieze cu niciun alt partid şi a ales să rămână în opoziţie. Noua Democraţie şi Pasok au format coaliţia de guvernare care a continuat cura de austeritate pentru a primi banii de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Uniunea Europeană.

În cei patru ani la Casa Albă, Barack Obama i-a dezamăgit pe mulţi americani. A avut, însă, o circumstanţă atenuantă: cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

O criză care i-a zădărnicit multe planuri, dar de care Obama a profitat pentru a-i convinge pe americani că mai are nevoie de timp pentru a-şi împlini toate promisiunile.

Republicanul Mitt Romney a explotat toate greşelile preşedintelui şi a asigurat că poate redresa economia Statelor Unite cu abilităţile sale de om de afaceri. Romney a picat însă testul de politică externă şi a fost taxat pentru toate gafele făcute în campania electorală.

În pofida prestaţiilor bune din timpul dezbaterilor televizate, faţă-n faţă cu Barack Obama, Romney n-a ajuns la Casa Albă. La New York, americanii au sărbătorit în stradă realegerea preşedintelui de culoare.

În această seară, cu ocazia acestor alegeri, voi, poporul american, ne-aţi reamintit că, deşi drumul a fost greu, călătoria a fost lungă, ne-am ridicat, am luptat şi ştim în inimile noastre că pentru Statele Unite ce e mai bine abia acum urmează”, a afirmat Barack Obama, preşedintele SUA.

La fel ca în primul mandat, Barack Obama nu are o misiune deloc uşoară în următorii patru ani. Economia e încă fragilă, locuri de muncă sunt tot mai puţine, iar situaţia internaţională pare mai nesigura ca oricând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri