Activiştii Greenpeace au escaladat Sagrada Familia, cerând eliberarea colegilor lor arestaţi în Rusia

Data publicării:
2013 11 8 61eMGVewdCtqSPV6hSXoJ5

 

                                                                                                                                                  Foto: actualidades.es

Pe una dintre faţadele bazilicii, operă a arhitectului catalan Antoni Gaudi, activiştii, echipaţi cu corzi de susţinere, au desfăşurat pancarte cu fotografii aparţinând celor 30 de colegi ai lor aflaţi în arest în Rusia, însoţite de cuvântul "Libertate", scris în trei limbi: engleză, spaniolă şi catalană.

Manifestanţii au rămas aproximativ trei ore atârnaţi de faţadă. "Am ales Sagrada Familia pentru că este cunoscută în lumea întreagă. Vrem să transmitem un mesaj de libertate pentru colegii noştri în lumea întreagă", a explicat purtătorul de cuvânt al Greenpeace din Barcelona, Luis Ferreirim.

Nava „Arctic Sunrise", care naviga sub pavilion olandez, a fost abordată în Marea Barents, pe 19 septembrie, de către un comando al Pazei de Coastă ruse, iar membrii echipajului său - 30 de persoane, dintre care 28 de activişti ai ONG-ului, de 18 naţionalităţi diferite - au fost plasaţi în arest la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.

Activiştii au fost reţinuţi în momentul în care încercau să desfăşoare o pancartă pe o platformă a gigantului rus Gazprom, pentru a protesta faţă de extracţiile petroliere din Oceanul Arctic.

Începând din septembrie, cazul "Arctic Sunrise" a stârnit un val de proteste în mai multe ţări. La 5 octombrie, mii de persoane au manifestat la Londra, Helsinki, Paris, Stockholm sau Viena în semn de susţinere a echipajului navei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri