Armata sud-coreeană i-a ascuns președintelui informații despre scutul american antirachetă

Data publicării:
sistemul thaad
Foto: Guliver/ Getty Images

Ofițeri sud-coreeni i-au ascuns în mod deliberat informații sensibile noului președinte al Coreii de Sud, Moon Jae-in, în legătură cu elemente ale extrem de controversatului scut antirachetă american, a anunțat miercuri președinția de la Seul, transmite France-Presse, preluată de Agerpres.

S. Korea Begins Process To Deploy THAAD
Foto: Gulliver/GettyImages

Documente prezentate noului șef al statului sud-coreean la scurt timp după învestirea sa au fost redactate într-o asemenea manieră, încât ele să nu menționeze patru noi lansatoare de rachete destinate scutului antirachetă american THAAD (acronim de la Terminal High Altitude Area Defense).

Desfășurarea THAAD, care vizează contracararea amenințării Phenianului, a întâmpinat o opoziție puternică din partea opiniei publice sud-coreene.

În ceea ce o privește, China este furioasă, întrucât consideră că puternicul radar al sistemului THAAD este susceptibil să reducă eficacitatea propriilor sisteme de rachete, permițându-le americanilor să le supravegheze mai bine.

Două lansatoare de rachete au fost deja instalate în districtul Seongju din estul Coreii de Sud. Existența altor patru astfel de lansatoare a fost bănuită, dar nu a fost niciodată anunțată.

Ofițeri superiori care au discutat săptămâna trecută cu consilierul de securitate națională al președintelui Moon Jae-in au evitat în mod intenționat să menționeze noile lansatoare de rachete sau numărul total al lansatoarelor intrate în țară, a declarat Yoon Young-chan, purtător de cuvânt al șefului statului sud-coreean. „Aceste elemente figurau în raportul original redactat de un ofițer, dar ulterior au fost retrase de superiorii acestuia”, a explicat Yoon.

El a adăugat că ofițerii implicați în elaborarea raportului au recunoscut că în timpul definitivării documentului au fost modificate unele elemente esențiale. În final, ministrul apărării Han Min-koo a admis, marți, prezența de noi lansatoare THAAD atunci când președintele Moon a exercitat presiuni pe acest subiect într-o convorbire telefonică, a precizat Yoon Young-chan.

Han Min-koo a fost numit în funcție de fosta președintă Park Geun-hye, care a fost destituită în urma unui scandal de corupție. Succesorul lui Han nu a fost deocamdată stabilit.

Tatăl noului președinte sud-coreean este un transfug nord-coreean.

La începutul lunii mai, China a cerut suspendarea „imediată” a desfășurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunțat că acest sistem ar fi operațional pentru a contracara amenințările din partea Phenianului.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultima perioadă în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete nord-coreene și avertismentele Washingtonului potrivit cărora opțiunea militară este „pe masă”.

Casa Albă așteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a limita ambițiile nucleare ale aliatului său nord-coreean, dar Beijingul este furios din cauza desfășurării THAAD, care în opinia sa amenință echilibrul regional și propriile capacități de apărare balistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri