Atac terorist la Viena. Momentele de groază, descrise de martori: „Nu trăgea la întâmplare. A ucis cu sânge rece”. Cine sunt victimele

Data actualizării: Data publicării:
atac terorist viena
Foto: Gettyimages

Patru persoane au fost ucise și mai multe rănite în atacul terorist de luni noaptea, din Viena. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani condamnat în trecut pentru implicare într-o organizaţie teroristă și eliberat condiționat din închisoare, a fost ucis de forțele de ordine. Alte 14 persoane au fost reținute și audiate în acest caz. Martorii descriu momentele de groază prin care au trecut: „A fost un atac profesionist. Nu tragea la întâmplare, era antrenat”.

ACTUALIZARE: Ministrul de Interne a anunțat un bilanț revizuit al atacului: 4 morți și 22 de raniți. Potrivit datelor prezentate de autorități teroristul avea asupra sa un kalașnikov, un pistol și o macetă, dar și o centură explozibilă falsă. 

După ce au analizat imaginile video, anchetatorii spun că a fost un singur terorist implicat în atac, tânărul de 20 de ani ucis de polițiști. Ministrul de Interne a precizat însă că „nu putem concluziona că a fost doar o persoană”.


Știrea inițială

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat marți, într-un discurs în fața națiunii, că alte 14 persoane au fost rănite, unele dintre ele fiind în stare gravă. Printre răniți se numără și un ofițer de poliție.

De asemenea, Kurz a precizat că patru civili - un bărbat în vârstă, o femeie în vârstă, un tânăr trecător și o chelneriță au fost „uciși cu sânge rece”.

Poliția verifică acum peste 20.000 de videoclipuri transmise de cetățeni cu momentul atacului. Unele dintre imagini s-au răspândit și pe rețelele sociale și surprind secvențe ale atacului terorist. Tânărul trecător nu a avut nicio șansă în fața unuia dintre teroriști. Acesta a fost împușcat în momentul în care a conștientizat pericolul și încerca să se ascundă după marginea unei clădiri. 

Atacul a avut loc într-o zonă aglomerată. Martor: „Cu toții ne temeam pentru viața noastră”

Rabinul Schlomo Hofmeister, care a văzut momentul atacului, a declarat pentru CNN că teroristul nu părea confuz și nu trăgea la întâmplare, era foarte bine pregătit, coordonat, ca un luptător”.

„Era o seară călduroasă și mulți oameni erau afară, bucurându-se de ultimele ore de libertate înainte de lockdown. Am văzut atacul din casa mea. Alerga spre oameni cu o pușcă. Alerga înainte și înapoi, a fugit în baruri, iar eu am auzit că s-au tras focuri în acele localuri”, a declarat Hofmeister.

Împușcăturile de luni de la Viena au avut loc într-o zonă aglomerată, plină de cafenele și restaurante.

cafenea viena atac terorist
Una dintre cafenelele spre care atacatorul a tras. Foto: Profimedia Images

Jimmy Eroglu, un chelner în vârstă de 42 de ani, aștepta în cafeneaua lui când oamenii au început brusc să alerge înăuntru.

„Oaspeții erau afară și au început brusc să intre în interior, așa că m-am dus și eu să mă uit și am întrebat ce se întâmplă și au spus că sunt împușcături”, descrie Eroglu momentul atacului.

Acesta a spus că a scos capul pe ușă pentru a vedea ce se întâmplă și a auzit „cel puțin 15 focuri”.

„Încă nu-mi vine să cred asta”, a spus el. „Cu toții ne temeam pentru viața noastră”.

Eroglu a încuiat ușile cafenelei și le-a spus tuturor să rămână înăuntru. Trei minute mai târziu, poliția a fost la fața locului.

Jurnaliști, blocați în redacție aproape de locul atacului

Jurnaliștii Der Falter au publicat, marți dimineață, o relatare despre cum au trăit evenimentele de luni seara

„Suntem speriați, moartea s-a apropiat de noi. Când s-au auzit împușcăturile, colegii noștri plecaseră după țigări. Credeam că sunt petarde, dar apoi i-am văzut alergând spre redacție”, scrie Florian Klenk, redactorul-șef Der Falter.

Jurnaliștii descriu momentul în care teroristul a fost ucis „la câțiva pași” de biroul lor și cum, înainte de asta, colegii lor, Eva Konzett și Lukas Matzinger, „băteau cu furie” în ușa redacției pentru a putea intra după ce fuseseră surprinși de rafalele gloanțelor.

„Am stins luminile din birou și ne-am ascuns într-un loc sigur. Apoi s-a tras din nou afară. Unii dintre noi au înghețat, alții au căutat videoclipuri pe web, unii și-au sunat familiile. La scurt timp după crimă, la 20:24, ministrul de interne Karl Nehammer ne-a sunat personal. Nehammer părea sincer îngrijorat, dar calm”, povestesc jurnaliștii.

Cine este atacatorul ucis

Ministrul de Interne austriac a precizat pentru agenția APA că atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, informează Agerpres.

Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forţele de poliţie, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri