Manevră spectaculoasă. Un avion F-35 a aterizat „pe burtă” după ce toate sistemele de la bord au încetat să funcționeze

Data actualizării: Data publicării:
avoin f35 pe pista si pilot cu mainile in san in fata aparatului
Coreea de Sud a comandat 40 de avioane F-35A. Foto: Profimedia

Coreea de Sud a consemnat la sol întreaga sa flotă de avioane de luptă F-35, după o aterizare de urgenţă spectaculoasă a unui astfel de aparat, survenită în urma unei disfuncționalități. Responsabilii militari de la Seul au anunţat miercuri că aşteaptă rezultatele anchetei.

Trenul de aterizare al unui avion F-35A sud-coreean a intrat în pană marți, din cauza unei disfuncţionalităţi majore a sistemelor, însă pilotul a ales să nu se catapulteze, ci să efectueze o aterizare „pe burtă” a aparatului, din care a scăpat nevătămat.

În urma incidentului, survenit la o bază aeriană din vestul ţării, a fost deschisă o anchetă, pe durata căreia toate avioanele F-35 vor fi imobilizate la sol.

„Având în vedere ancheta în desfăşurare, toată flota (de F-35) este suspendată”, a declarat un responsabil din Ministerul Apărării pentru AFP, potrivit Agerpres.

Coreea de Sud a comandat 40 de avioane F-35A de la constructorul american Lockheed Martin în 2014, recepţionând primul lot în 2019.

Aterizarea de urgenţă petrecută marţi este primul incident cunoscut în care a fost implicat un aparat F-35 sud-coreean.

Cum s-a produs incidentul

Adjunctul şefului de Stat Major al aviaţiei militare, Shin Ok-chul, a oferit miercuri detalii despre incident în cursul unei audieri parlamentare.

El a explicat că avionul zbura la altitudine joasă în momentul în care pilotul a auzit zgomote suspecte, care l-au făcut să verifice sistemele aparatului.

„Toate sistemele încetaseră să funcţioneze, cu excepţia comenzilor de zbor şi a motorului”, a afirmat responsabilul, precizând că pilotul a ales să nu se catapulteze şi să încerce o aterizare „pe burtă”.

Armata a împrăştiat o spumă specială pe pista bazei aeriene pentru a evita o explozie din cauza frecării provocate de contactul avionului cu solul în condiţii de viteză ridicată, a indicat Shin.

El a menţionat că aceasta a fost prima dată când un F-35 a aterizat „pe burtă”.

Avionul multirol F-35 Lightning II supersonic (din care face parte şi modelul F-35A) este unul dintre avioanele de vânătoare cele mai puternice şi mai agile din lume, dotat cu tehnologie „invizibilă” şi sisteme de comunicaţii avansate.

Deşi costul său a scăzut în ultimii ani, este considerat ca fiind tehnologia militară cea mai scumpă dezvoltată vreodată de Statele Unite.

Programul respectiv a suferit însă numeroase întârzieri, depăşiri de costuri şi probleme tehnice.

Înaintea evenimentului de marţi din Coreea de Sud, accidentul cel mai recent a fost cel al unui F-35B britanic, prăbuşit în Marea Mediterană la decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth în noiembrie. Pilotul britanic a reuşit să se catapulteze în siguranţă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri