BILANŢUL CRIZEI DIN ALGERIA. 21 de ostatici şi 32 de islamiști au fost ucişi

Data publicării:
2001 20bilant 20provizoriu-44668

Forţele algeriene au putut să elibereze "685 de angajaţi algerieni şi 107 străini" şi au împuşcat "32 de terorişti", a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, citit la televiziunea de stat.

21 de ostatici au murit, iar alte două persoane au fost ucise într-un atac comis de gruparea islamistă înaintea luării de ostatici, a adăugat ministerul.

Un algerian şi un britanic, primele victime

Islamiştii au atacat miercuri dimineaţa un autobuz care transporta angajaţi ai platformei de exploatarea gazelor către aeroport, omorând un algerian şi un britanic, după care au luat ostatici sute de alţi angajaţi ai complexului.

Între cei 32 de atacatori ucişi figurează trei algerieni. Ceilalţi erau de diferite naţionalităţi, neprecizate, fiind vorba inclusiv despre experţi în substanţe explozive, a precizat aceeaşi sursă.

Citeşte şi: Victor Ponta: Un cetățean român a murit în Algeria. Un altul e în custodia armatei. Facem eforturi pentru a afla starea sa

Un trimis special al televiziunii publice, citând "oficiali militari algerieni de rang înalt", a spus, la rândul său, că între atacatori se aflau islamişti de "naţionalitate libiană, olandeză, tunisiană, siriană, egipteană, maliană, yemenită şi canadiană".

Şeful diplomaţiei norvegiene Espen Barth Eide declara anterior, într-o conferinţă de presă, că majoritatea răpitorilor erau originari din Africa de Nord, dar că unii proveneau din ţări din afara regiunii.

Armata a găsit un adevărat arsenal

În urma asaltului, armata algeriană a recuperat un arsenal important, constând în "şase puşti mitraliere, 21 de puşti, două cu lunetă, două mortiere de 60 de milimetri cu obuze, şase rachete cu rampe de lansare, două RPG7 cu opt rachete, zece grenade dispuse în centuri explozive", potrivit comunicatului. Au mai fost găsite "ţinute militare străine şi un stoc de muniţie şi explozivi".

Un prim asalt a fost lansat joi de către forţe speciale din cadrul armatei algeriene împotriva autorilor luării de ostatici, în partea locuită a complexului, urmat de un asalt final, sâmbătă, asupra instalaţiei în care s-au baricadat alţi 11 islamiști şi şapte ostatici, toţi morţi.

Citeşte şi: CRIZA OSTATICILOR DIN ALGERIA. Primele mărturii ale unui român

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri