Comemorarea masacrului din Piața Tiananmen, interzisă la Hong Kong pentru prima oară în 30 de ani

Data publicării:
People hold candles during a candlelight vigil at Victoria Park in Hong Kong, to mark the 30th anniversary of the 1989 Tiananmen crackdown in Beijing. 30th anniversary of the Tiananmen Square massacre, Hong Kong, China - 04 Jun 2019,Image: 446901946, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Comemorarea masacrului din Piața Tiananmen în Hong Kong, în 2019. Foto: Profimedia

Poliția din Hong Kong a interzis comemorarea din acest an a masacrului din Piața Tiananmen, o premieră în cele trei decenii care au trecut de la protestele oprite sângeros de regimul de la Beijing.

Hong Kong și Macau erau singurele două locuri din teritoriile chineze unde astfel de evenimente puteau avea loc, relatează BBC. Autoritățile au transmis că decizia a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus.

BBC precizează că decizia ar putea să însemne o oprire totală a evenimentului, deoarece China vrea să impună în fosta colonie britanică o nouă lege a securității naționale, prin care se incriminează insultarea imnului național și se interzic revoltele, secesiunea și trădarea.

În China continentală erau interzise deja referirile la evenimentele sângeroase din 4 iunie 1989, o intervenție brutală a forțelor de ordine după șase săptămâni de proteste pașnice împotriva regimului comunist. Rămâne neclar dacă anul viitor va avea loc comemorarea manifestațiilor pro-democrație de acum trei decenii.

Postul britanic de stat a amintit că mai mulți foști miniștri de externe din Marea Britanie i-au cerut premierului Boris Johnson să formeze o alianță globală care să aibă un răspuns coordonat la ceea ce ei au numit „o încălcare flagrantă” a înțelegerilor sino-britanice.

Zilele trecute, Statele Unite au anunțat că sunt pe punctul de a revoca statutul special al Hong Konguluideoarece teritoriul nu s-ar mai bucura de autonomia promisă de China, după preluarea de sub controlul Marii Britanii.

Lee Cheuk Yan, președintele Alianței de sprijin a mișcărilor democratice din China, a spus că interzicerea „irațională” a comemorării din acest reprezintă încheierea înțelegerii „o țară, două sisteme”.

Alianța i-a îndemnat pe oameni să vină în grupuri mai mici de 8 persoane - lucru permis de noile măsuri împotriva răspândirii coronavirusului - și să aprindă candele. De asemenea, oamenii au fost îndemnați să comemoreze evenimentul și în alte părți ale orașului.

La evenimentele din 2019, organizatorii au anunțat participarea a peste 180.000 de persoane, în timp ce poliția a raportat 40.000 de oameni.

tiananmen
Foto: Wikipedia

Manifestațiile pro-democrație din Piața Tiananmen, în aprilie 1989, au fost cele mai mari demonstrații politice din istoria Chinei comuniste. Au durat șase săptămâni, în unele zile participând chiar și un milion de oameni. 

În noaptea de 3 spre 4 iunie, tancurile și forțele armate au intervenit în mod brutal pentru a împrăștia manifestanții. Autoritățile au susținut ulterior că nicio persoană nu a fost ucisă în piață, însă, pe baza mărturiilor și dovezilor de la fața locului se estimează că numărul persoanelor ucise variază între câteva sute și câteva mii.

China nu a înaintat până acum vreo cifră oficială cu privire la numărul persoanelor ucise.

(Editor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri