CRIZĂ. Spania caută în fostul imperiu ajutor economic

Data publicării:
17112012 20m 20spania 20summit-33940

Spania şi Portugalia, cu economiile grav afectate de recesiune, speră ca reuniunea de la Cadiz să le aducă noi oportunităţi de colaborare, în special în domeniul economic.

„Avem nevoie de mai multă Ibero-America. Ar trebui să ne cunoaştem mai mult şi mai bine între noi şi să continuăm căutarea de noi moduri de a munci împreună, de aprofundare a cooperării şi să ascultăm de cetăţenii noştri”, a declarat Regele Juan Carlos I al Spaniei.

Ţările latino-americane nu au simţit la fel de puternic criza economică. În timp ce Statele Unite înregistrează o creştere timidă şi zona euro a căzut iarăşi în recesiune, America Latină va avea o creştere de 4% în anul 2013.

„Platforma prin care poate fi accesată Europa”

„Dacă în trecut America Latină era o oportunitate pentru Europa, acum Europa este o oportunitate pentru America Latină. Spania este platforma prin care poate fi accesată Europa”, a afirmat Mariano Rajoy, primul ministru al Spaniei.

Marele absent al reuniunii este Hugo Chavez, vocalul preşedintele populist al Venezuelei, care a dominat ultimele întâlniri.

Incidentele nu au putut lipsi. Înainte de ceremonia de inaugurare, zece persoane au demonstrat pentru a cere mai multe fonduri pentru cooperare internaţionale şi să indemne Spania să taie legăturile cu fostele colonii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri