Sari la conținut

„Greekment”! Ce prevede acordul pentru salvarea Greciei

Cel mai lung summit din istoria Zonei Euro s-a încheiat cu un succes. Liderii europeni au ajuns la o înţelegere privind salvarea Greciei de la faliment, la capătul a 17 ore de discuţii. Potrivit presei internaţionale, acordul prevede un ajutor de 35 de miliarde de euro pentru următorii trei-cinci ani. La această sumă s-ar putea adăuga 86 de miliarde de euro, dacă Atena și creditorii vor încheia un al treilea acord de ajutor financiar. Înțelegerea de la Bruxelles prevede, printre altele, o reformă a pensiilor şi a pieţei muncii. „Am reuşit restructurarea datoriei şi am evitat prăbuşirea sistemului bancar”, a anunţat mulţumit premierul elen Alexis Tsipras, la plecarea de la Bruxelles. Detaliile înţelegerii vor fi discutate în această după-amiază de miniştrii de Finanţe din Zona Euro.

„Încrederea a fost cuvântul cheie, dar am lucrat intens la o serie de lucruri, precum reforme, situaţia fiscală, datorii, finanţare, etc. Am căzut de acord asupra multora dintre aceste probleme, datorită unui efort din partea tuturor părţilor, pentru a readuce Grecia pe linia de plutire”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup.

În plus, va fi creat un fond care să administreze active de stat greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro. Fondul respectiv va fi controlat de la Atena, nu de la Luxemburg, așa cum își doreau creditorii internaționali. Este o victorie pentru Alexis Tsipras, care a obţinut şi reeşalonarea datoriei de 323 de miliarde de euro, dar fără o reducere a acesteia.

Banii rezultaţi din acest fond vor fi folosiţi pentru rambursarea unei părţi a datoriei către ESM (Mecanismul European de Stabilitate), adică pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii datoriei. Din aceste 50 de miliarde, 12,5 miliarde vor fi folosiţi pentru investiţii directe”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.

Cei mai mulți greci vor sprijini acest efort de reîntoarcere la creștere economică, fiindcă vor realiza că am dus o bătălie dură până la final”, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei.

Înţelegerea la care s-a ajuns la Bruxelles este, însă, doar un început. Urmează ca planul să fie discutat de miniştrii de finanţe din zona euro şi aprobat de Parlamentul grec. El va intra apoi în dezbaterea parlamentarilor din şase state ale blocului monetar, care trebuie să-şi dea acordul: Germania, Oianda, Slovacia, Estonia, Austria și Finlanda.

Prevederile acordului cu Grecia

Ultimatum până pe 15 iulie pentru:

- eficientizarea TVA şi extinderea bazei de impozitare

- măsuri pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea sistemului de pensii

- menţinerea independenţei juridice a Institutului Naţional de Statistică

- punerea în aplicare pe deplin a Pactului Fiscal European.

Ultimatum până pe 22 iulie

- adoptarea unei revizuiri a Codului de Procedură Civilă

- implementarea prevederilor Directivei privind redresarea instituţiilor bancare

Una dintre prevederile despre care s-a vorbit foarte mult ultimele 24 de ore şi a fost îndelung negociată prevede stabilirea unui fond crearea unui fond prin care Grecia să vândă active - nespecificate - în valoare de aproximativ 50 de miliarde euro prin care să îşi mai acopere din datorii.

Anterior acestei soluţii de compromis, liderii au discutat un proiect al miniştrilor lor de finanțe din zona euro, în 12 puncte, care propunea Greciei alte măsuri draconice de austeritate, în schimbul unui eventual pachet de ajutor financiar, estimat între 82 si 86 de miliarde euro. Acest document a evocat pentru prima dată negru pe alb o ieșire temporară a Greciei din zona euro, dar ipoteza pare pentru moment să fi fost exclusă.

Miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta luni despre acest ajutor financiar atât de necesar Greciei mai ales că în următoarea lună trebuie să achite două rate către Banca Centrală Europeană, în valoare de 7 miliarde de euro. Liderul Eurogrup a făcut totuşi precizarea că doar jumătate din acest fond de salvarea va putea fi folosit pentru achitarea datoriilor pe care statul elen le are, restul de 50 la sută trebuie folosit pentru investiţii.

În următoarele trei zile, toate reformele acceptate la Bruxelels de Alexis Tsipras trebuie aprobate în Parlamentul de la Atena. De la Atena vin două mesaje surprinzătoare: opoziţia spune că va susţine demersurile lui Alexis Tsipras. În schimb, ministrul muncii din partea Syriza declară că s-ar putea ca anul acesta să fie alegeri anticipate, deoarece premierul grec pierde susţinerea legislativului.


ACTUALIZARE 10:18 Parlamentul grec trebuie să voteze noile propuneri, a anunțat într-o conferință de presă președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a subliniat că încrederea este un element-cheie în acest proces de ajutare a Greciei. Vrem reforme fiscale, a subliniat el.

După votul din Parlamentul grec, acordul trebuie supus aprobării și în alte șase parlamente ale unor țări din zona euro.

„Avem un Greekment!”, a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk. El a spus că acordul îi permite Greciei să revină pe calea europeană și să evite consecințele unei crize generate de o eventuală ieșire din zona euro. El a subliniat că este necesar ca Grecia să recâștige încrederea partenerilor europeni, însă nu a dat detalii despre ce măsuri prevede acordul. În orice caz, miniștrii de finanțe din zona euro vor avea discuții de urgență despre cum pot fi ajutați colegii greci, a spus Tusk.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a subliniat că a fost un acord laborios, care a luat mult timp, însă Comisia Europeană a insistat că nu va accepta un Grexit. El s-a declarat satisfăcut de rezultatele care au fost obținute. Grecia trebuie să-și consolideze zona bugetară, să asigure creșterea economică și locuri de muncă.

ACTUALIZARE 9:55 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat oficial că s-a ajuns la un acord unanim.  „Suntem cu toții gata să acordăm un program de ajutor Greciei în schimbul unor reforme serioase și a unui sprijin financiar”, a scris președintele Consiliului European.

Anunțul a fost făcut tot pe Twitter.


Premierul Belgiei, Charles Michel, a scris luni dimineață pe Twitter un singur cuvânt: „Agreement” (Acord). Anunțul a intervenit în jurul orei 9:40, ora României, 8:40 ora Bruxelles-ului.

Anterior, presa greacă scria că Alexis Tsipras, Francois Hollande, Angela Merkel şi Donald Tusk ar fi ajuns la o soluţie de compromis, pe care o vor prezenta tuturor liderilor din zona euro.

Chiar şi aşa, mai rămân două chestiuni majore de rezolvat, a scris pe Twitter purtătorul de cuvând al premierului cipriot. Cei patru lideri au profitat de pauzele summitului pentru a purta dialoguri separat. Potrivit unor surse, citate de jurnaliştii eleni, temele de discuţie au fost legate de găsirea unor mijloace alternative de finanţare pentru Grecia, până la obţinerea unui nou împrumut prin Mecanismul European de Stabilitate. Aparent, liderii europeni par să renunţe şi la ideea unui „Grexit” temporar.

Un „Grexit” ar fi un dezastru pentru Grecia și zona euro, a afirmat luni premierul francez Manuel Valls. El a precizat că în cazul în care se va ajunge la un acord, acesta va fi supus încă de miercuri unui vot în Parlamentul francez.  

Citiți și:

DOCUMENT. Ce i se cere Greciei ca să evite o ieșire temporară din zona euro