Momentul în care Marea Britanie a expulzat 105 diplomați ai Moscovei

Dan Stancu Data actualizării: Data publicării:
spion shutterstock_699567733

Aproape 20% din personalul diplomatic sovietic de pe teritoriul britanic era expulzat, în 1971, în urma unor acuzații de sabotaj. Proporțiile și implicațiile acestui scandal din perioada Războiului Rece au revenit în atenția presei după recenta decizie a Londrei de a expulza 23 de diplomați ruși, în urma otrăvirii lui Serghei Skripal.

spion shutterstock_699567733
FOTO: SHUTTERSTOCK

În 1971, 90 de diplomați ai Moscovei au fost nevoiți să părăsească Marea Britanie, iar altor 15 li s-a interzis întoarcerea la post.

Totul după ce Oleg Lialin, agent KGB și membru al delegației comerciale sovietice, le-a dezvăluit autorităților britanice implicarea diplomaților în acțiuni de sabotaj. Unele dintre aceste acțiuni vizau sistemele de avertizare timpurie în caz de atac cu rachete balistice, reamintește New York Times.

Dovezi suplimentare despre proporțiile și natura operațiunilor de spionaj sovietice în Marea Britanie – desfășurate sub auspiciile Ambasadei sovietice, delegației comerciale și ale altor organizații – au fost furnizate de către un oficial sovietic care a solicitat să rămână în această țară (Marea Britanie, n.r.), cererea sa fiind aprobată. Bărbatul, un ofițer KGB, a adus cu sine anumite informații și documente, inclusiv planuri de infiltrare a unor agenți, cu scopul comiterii unor acte de sabotaj”, se arăta în nota oficială înaintată Moscovei de britanici.

Premierul britanic, Theresa May a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, între care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea - pe teritoriu britanic - a fostului spion Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) cu un agent neurotoxic de uz militar.

Demersurile Londrei au fost susținute, în Consiliul de Securitate al ONU, de Statele Unite.  „Ca să fim clari de la început: Statele Unite se declară solidare cu Marea Britanie. SUA cred că Rusia este responsabilă pentru atacul asupra două persoane din Regatul Unit în care s-a folosit o neurotoxină. Acesta este un moment definitoriu. De multe ori, statele membre spun că sunt împotriva folosirii armelor chimice indiferent de circumstanţe. Acum, un stat membru (membru ONU, n.r.) este acuzat că a folosit arme chimice pe teritoriul altui stat membru. Credibilitatea acestui consiliu nu va rezista dacă nu vom trage Rusia la răspundere”, a declarat ambasadorul SUA, Nikki Haley.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că România este solidară cu Marea Britanie. MAE condamnă atacul comis la Salisbury lui Serghei Skripal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri