Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud, a încetat din viață

Data publicării:
nelson mandela mediafax

ACTUALIZARE 1.50. „Numele lui era sinonim cu libertatea. Nelson Mandela era o figură emblematică a luptei împotriva apartheidului. Este omul care și-a marcat epoca”, a apreciat Luca Niculescu, jurnalist Digi24.

ACTUALIZARE 1.34. „Nelson Mandela rămâne o figură importantă a secolului al XX-lea . E legat de fenomene care au marcat istoria secolului trecut: procesul de decolonizare de după cel de-al Doilea Război Mondial și lupta împotriva discriminării. E un erou în istoria Africii de Sud, un luptător pentru drepturile omului, un exemplu pentru toți liderii poltici”, a spus istoricul Filip Iorga.

ACTUALIZARE 00.42. „Modul în care Nelson Mandela a reușit să conducă tranziția în Africa de Sud a devenit exemplar. Africa de Sud era un pacient în timpul mandatului său și a fost nevoie să se reinveteze nu doar ca lider poltic, ci și ca om de stat”, a spus, la Digi24, Andrei Țărnea, directorul Institutului Aspen România.  

ACTUALIZARE 00.27. Fostul tenisman Ilie Năstase, care l-a cunoscut personal pe Nelson Mandela, a spus că fostului președinte sud-african îi plăceau mult sporturile și că unul dintre crezurile sale a fost acela că sportivii sunt singurii care pot schimba lumea.

Mulți îl comparau cu Ghandi, pentru că nu s-a răzbunat pe cei care l-au ținut închis timp de 27 de ani, era un om umil”, a spus Ilie Năstase, la Digi24.

ACTUALIZARE 00.16. Nelson Mandela a fost un om care „acolo unde exista inegalitate și încălcarea flagrantă a drepturilor omului, a reacționat, a acționat și, mai ales, a rezistat”, a declarat, la Digi24, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Acești oameni sunt foarte rari, sunt extrem de puțini cei care înfăptuiesc, într-adevăr, o viziune în scop revoluționar și sunt și mai puțini cei care, pentru un asemnea crez, îndură chinuri de tipul celor îndurate de Nelson Mandela”, a mai spus Cristian Diaconescu.

 ____________________________________________________________________________________________

Anunțul decesului fostului președinte al Africii de Sud a fost făcut de actualul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma.

Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat. 

Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adăugat el.

Nelson Mandela a fost internat în spital în iunie, având o infecție pulmonară. A fost externat la 1 septembrie, dar starea sa era în continuare critică.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

A condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă să lupte. S-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri