Video O ucraineancă a fost încoronată Miss Japonia 2024. „Este 0% japoneză și nici măcar nu s-a născut aici”

Data actualizării: Data publicării:
Karolina Shiino
Foto: captură video KYODO NEWS/ YouTube

„Au existat bariere rasiale și a fost o provocare să fiu acceptată ca japoneză”, a spus Carolina Shiino în lacrimi, într-o japoneză impecabilă, după ce a fost încoronată luni Miss Japonia, potrivit BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Modelul în vârstă de 26 de ani, născut în Ucraina, s-a mutat în Japonia la vârsta de cinci ani și a fost crescută în Nagoya.

Ea este primul cetățean japonez naturalizat care a câștigat concursul, dar victoria sa a reaprins o dezbatere despre ce înseamnă să fii japonez.

În timp ce unii au recunoscut victoria ei ca fiind un „semn al vremurilor”, alții au spus că nu arată așa cum ar trebui să arate o „Miss Japonia”.

Victoria ei vine la aproape 10 ani după ce Ariana Miyamoto a devenit prima femeie bi-rasială care a fost încoronată Miss Japonia în 2015.

Atunci, cu o mamă japoneză și un tată afro-american, victoria ei a ridicat întrebarea dacă o persoană de rasă mixtă ar trebui să fie eligibilă pentru a câștiga concursul.

Acum, faptul că Shiino nu are părinți japonezi i-a supărat pe unii pe rețelele sociale.

„Această persoană care a fost aleasă Miss Japonia nu este nici măcar un amestec cu japonezii, ci 100% ucraineancă pură. Înțeleg că este frumoasă, dar aceasta este «Miss Japonia». Unde este japonismul?”, se arată într-o postare pe X.

„Dacă ar fi fost pe jumătate [japoneză], sigur, nicio problemă. Dar ea este 0% japoneză din punct de vedere etnic și nici măcar nu s-a născut în Japonia”, arată un alt comentariu.

Alții au spus că victoria ei trimite un „mesaj greșit” celorlalți din țară.

„Cred că japonezii, în mod natural, (ar primi) un mesaj greșit atunci când o persoană cu aspect european este numită cea mai frumoasă japoneză”.

Alții s-au întrebat dacă alegerea modelului de origine ucraineană a fost o decizie politică.

„Dacă s-ar fi născut rusoaică, nu ar fi câștigat. Nu ar fi avut nicio șansă. Evident, criteriile sunt acum o decizie politică. Ce zi tristă pentru Japonia”, a susținut o persoană.

După anunț, Ai Wada, organizatoarea concursului Miss Japan Grand Prix, a declarat că evenimentul „ne-a oferit ocazia de a regândi ceea ce înseamnă frumusețea japoneză”.

Wada a adăugat: „În urma rezultatului de astăzi, există un lucru de care sunt convinsă... frumusețea japoneză nu există în aparență, nu în sânge, ci există ferm în inima noastră”.

Acest lucru reafirmă ceea ce Shiino a anunțat pe Instagram la începutul anului trecut, când a primit cetățenia japoneză, spunând că „poate că nu arată ca o japoneză”, dar mintea ei a „devenit japoneză”, deoarece a crescut în Japonia.

Iar când și-a acceptat trofeul de Miss Japonia 2024, ea a spus că obținerea titlului a fost „un vis”.

„Să fiu recunoscută ca japoneză în această competiție mă umple de recunoștință”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri