Olanda se pregătește pentru încoronarea regelui

Data publicării:
olanda

El va deveni astfel primul bărbat aflat în fruntea Regatului în ultimii 120 de ani. Regina Beatrix a anunţat la 28 ianuarie 2013 că renunță la tron în favoarea fiului său.

Oraşul Amsterdam s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Nici nu se putea altfel, având în vedere că peste trei zile, aici va fi încoronat un nou rege. Poze uriaşe cu chipul noului monarh pot fi văzute la tot pasul. Drapele cu însemnele regale au fost arborate pe clădirile importante din oraş, iar vitrinele centrelor comerciale sunt ticsite cu suveniruri care marchează urcarea pe tron a lui Willem Alexander şi abdicarea reginei Beatrix. Tot în onoarea noului monarh a fost bătută o monedă cu chipul său

„Este un eveniment foarte important din punct de vedere politic pentru Olanda, pentru că îşi vor lua rămas bun de la regină şi îi vor ura bun venit unui nou rege. Deci, este o zi importantă şi o vom celebra prin petreceri şi diferite evenimente”, a spus Eberhard Van Der Laan, primarul oraşului Amsterdam.

Deşi suntem obişnuiţi cu regi şi regine purtând coroane, în Olanda lucrurile stau cu totul altfel. „Nu va exista o încoronare pentru că, în Olanda nu este această tradiţie. Coroana va fi acolo, dar este pe o masă, în faţa regelui. El va jura credinţă coroanei, dar nu va purta coroana”, a explicat Cathelijne Broers, directorul muzeului Hermitage.

Sălile din palatul regal şi Biserica Nouă, unde va avea loc ceremonia, au fost pregătite şi îşi aşteaptă oaspeţii. La eveniment au fost invitaţi membrii de seamă ai caselor regale europene. Prinţul Charles şi ducesa de Cornwell vor participa din partea Marii Britanii, iar Spania va fi reprezentată de prinţul moştenitor Felipe şi soţia sa, Letizia.

Regina Beatrix s-a aflat în fruntea țării începând cu anul 1980, când mama sa a renunțat la tron.

Povestea reginei Beatrix a Olandei

Regina Beatrix a Olandei îi cedează conducerea regatului, fiului ei, prințul Willem Alexander şi, astfel, Olanda va avea după foarte mult timp, un rege.

După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a Olandei abdică de la tron în favoarea prințului moştenitor Willem-Alexander. Prin el, după 123 de ani, Regatul Olandei va avea din nou un rege. 

Este puţin cunoscut că regatul Olandei cuprinde, pe lângă teritoriul continental, şi trei insule din nordul Venezuelei: Curacao, Sint Maarten şi Aruba. Dealtfel, abdicarea de la tron nu este o noutate în istoria Olandei: bunica şi mama reginei Beatrix au abdicat amândouă în favoarea moştenitorului. 

Pe numele ei complet Beatrix Wilhelmina Armgard de Olanda, prinţesă de Orania-Nassau, prinţesă de Lippe-Biesterfeld, regina s-a născut în 1938.

Odată cu începutul celui de-al doilea război mondial, familia regală s-a refugiat prima dată la Londra, apoi în Canada şi s-au întors în ţară în 1945, după terminarea războiului.

La vârsta de 18 ani, prinţesa a început studiile universitare, frecventând cursuri de sociologie, economie, istorie parlamentară, drept constituţional, drept internaţional şi relaţii internaţionale, în urma cărora a obţinut diploma de drept. După aceasta au început dificultăţile. 

În 1965, prinţesă Beatrix se logodea cu diplomatul german Claus von Amsberg, iar un an mai târziu, cei doi se căsătoreau la Amsterdam. Ceremonia a fost tulburată de proteste masive, întrucât von Amsberg a fost membru al Tineretului Hitlerist şi al Wehrmachtului în timpul războiului. Demonstraţiile au degenerat în lupte de stradă violente între poliție şi protestatari, care au aruncat şi o bombă fumigenă asupra caleştii în care se deplasa cuplul.

În cursul anilor însă, prințul Claus a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi membri ai monarhiei olandeze până la decesul său în 2002.

Învestirea prinţesei Beatrix ca regină în 1980 a fost din nou însoţită de proteste, de data această din cauza condiţiilor de locuit ale populaței. Ciocnirile dintre demonstranţi şi politie au fost violente şi de această dată.

În 2009, regina şi mai mulţi membri ai familiei regale au supravieţuit unei tentative de asasinat. 

Rolul monarhului în Olanda este în mare parte simbolic, al unităţii naţiunii, şi nu deţine funcţii legislative sau executive.

Regina Beatrix este extrem de îndrăgită în ţara sa, dar şi printul moştenitor Willem-Alexander se bucură de o largă popularitate.

În vârstă de 45 de ani, prințul este tatăl a trei fete, este implicat în chestiuni legate de managementul apelor şi sport. A obţinut diploma de istorie şi licenţă de pilot. Pentru a acumula ore de zbor suficiente pentru păstrarea licenţei, Willem-Alexander pilotează în mod regulat aeronava regală în cursul vizitelor în străinătate a familiei regale. 

După abdicare, titulatura reginei va fi Alteţă sa regală prinţesa Beatrix de Olanda, prinţesă de Orania-Nassau, prinţesă de Lippe-Biesterfeld. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri