Presa rusă: Românii pot spune adevărul despre Uniunea Europeană numai cu camera de filmat oprită

Data publicării:
rosia

„România este una dintre acele ţări pentru care statutul de membru al Uniunii Europene a fost de rău augur. Nu a fost de folos nici României, nici Uniunii Europene”, afirmă Dmitri Kiseliov, jurnalist Rusia 1.

Aceasta este introducerea pe care o face jurnalistul postului de televiziune Rusia 1 materialului filmat în România despre aşa-zisele efecte devastatoare ale aderării ţării noastre la UE.

Reporterul televiziunii publice din Rusia a mers prima oară în comuna Ianca, aflată în judeţul Brăila. Jurnaliştii Rusia 1 amintesc de faptul că aici se afla o mare fabrică de zahăr care a dat faliment. Oamenii intervievaţi par speriaţi şi susţin că pot spune adevărul despre Uniunea Europeană numai cu camera de filmat oprită.

Apoi, jurnaliştii ruşi s-au îndreptat către Bucureşti unde au realizat un interviu cu ministrul pentru Fondurile Europene, din care a fost difuzată doar partea în care acesta vorbeşte despre corupţie şi birocraţie.

„Trebuie în primul rând să rezolvăm problemele pe care le are sistemul din România. Sistemul nostru este unul corupt şi birocratic”, spune Eugen Teodorovici, ministrul pentru Fondurile Europene, în acest reportaj.

Echipa postului de televiziune Rusia 1 a făcut şi o vizită într-un dintre cele mai rău-famate cartiere din Bucureşti, Ferentari. Reporterul rus spune că Bruxelles-ul cheltuieşte miliarde de dolari cu integrarea romilor, dar că aceşti bani nu ajung la comunităţile de această etnie.

Nu numai canalul de public de televiziune din Rusia are astfel de abordări. Vocea Rusiei scrie pe site-ul său că autorităţile de la Bucureşti tensionează situaţia din Transnistria pentru a masca situaţia socio-economică din România, care s-ar fi înrăutăţit în ultimul timp. Tot Vocea Rusiei scrie că ţara noastră deplasează unităţi militare către graniţa din Ucraina. Totul după ce pe internet a apărut o filmare în care se poate vedea un tren încărcat cu echipamente ale armatei. Potrivit ministerului apărării de la Bucureşti, echipamentele vor fi folosite la exerciții militare comune cu trupe americane.

Atât Rusia 1, cât şi Vocea Rusiei sunt considerate portavoci ale Kremlinului. În urmă cu două luni, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina, un jurnalist al televiziunii publice din Rusia a ameninţat Statele Unite cu bomba nucleară.

„Rusia este singura ţară din lume care este capabilă cu adevărat să transforme Statele Unite ale Americii în cenuşă radioactivă”, spunea atunci Dmitri Kiseliov.

Cum comentează Emil Hurezeanu:

„Există nivelul de bază al propagandei, care se vede în profunzime, cu proiecție de putere de influență: este genul acestei emisiuni, pe care o face unul din motoarele principale, deja identificat ca atare, ale propagandei Kremlinului. Se numește Kiseliov – e pe lista interdicțiilor de deplasare încă din prima treaptă. Dl Kiseliov e un om drăguț, inteligent și vine și atuncă tot felul de fitile. El a spus și că doar Rusia poate să transforme Statele Unite în cenușă – ceea ce strict tehnic vorbind, e valabil; e adevărat, și reciproca e adevărată. Nu e o ipoteză de lucru, e doar retorică și propagandă. Acest Kiseliov oferă o propagandă pe înțelesul locuitorului kalmuk, valabilă la Omsk, la Perm, la Kazan. (...) Noi am ieșit bine, de obicei suntem fasciști țigani, să vedeți pe nemți cum îi face!”, a declarat analistul Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri