Preşedintele Coreei de Sud a ordonat actualizarea planurilor militare, ca răspuns la ameninţarea nucleară nord-coreeană

Data publicării:
A South Korean soldier uses an anti-drone gun during an anti-terror drill on the sidelines of the joint South Korea-US Ulchi Freedom Shield (UFS) military exercises
Coreea de Sud și Statele Unite desfășoară cele mai mari exerciții militare comune din ultimii ani. Foto: Profimedia

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a ordonat joi actualizarea planurilor operaţionale ale armatei pentru a răspunde ameninţărilor nucleare şi balistice în creştere din partea Coreei de Nord, a comunicat administraţia de la Seul. În paralel, Coreea de Sud și Statele Unite au început luni cele mai importante exerciţii militare comune din ultimii ani.

Președintele Yoon Suk-yeol a dat dispoziţia de actualizare a planurilor operaționale în prima sa vizită într-un buncăr militar din Seul care, în cazul unui război, ar servi ca post de comandă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Vizita a avut loc pe fondul manevrelor militare sud-coreeano-americane, cele mai ample din ultimii ani, lansate luni.

Exerciţiile, care se vor încheia la 1 septembrie, implică primul antrenament de teren între cele două armate începând din 2017, după ce s-au desfăşurat în format redus în timpul pandemiei de COVID-19 şi sub predecesorul lui Yoon, care a încercat să îmbunătăţească relaţiile cu Coreea de Nord.

Yoon a subliniat că manevrele din acest an se desfăşoară conform unui scenariu modificat şi planurile operaţionale reflectă ameninţările nord-coreene în evoluţie.

„Avem nevoie să pregătim urgent măsuri pentru a garanta vieţile şi bunurile locuitorilor noştri, inclusiv actualizând planurile operaţionale împotriva ameninţărilor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord care devin o realitate”, le-a spus Yoon comandanţilor militari în timpul vizitei.

Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete în acest an într-un ritm fără precedent şi este pregătită în orice moment pentru primul său test nuclear începând din 2017, au afirmat oficiali sud-coreeni în această săptămână.

Phenianul a tras două rachete de croazieră de pe coasta vestică săptămâna trecută, după ce Coreea de Sud şi SUA au început pregătirile preliminare pentru exerciţiile militare.

Phenianul a criticat îndelung aceste exerciţii combinate drept o „politică ostilă” şi o repetiţie pentru invazie.

Yoon le-a ordonat de asemenea comandanţilor militari să accelereze planurile de creare a aşa-numitului sistem „Kill Chain”, destinat să lanseze lovituri preventive împotriva rachetelor şi, posibil, a conducerii de vârf nord-coreene, dacă un atac iminent este detectat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri