Președintele înlăturat din Sri Lanka a ajuns în Thailanda pentru o ședere temporară

Data publicării:
Gotabaya Rajapaksa se uită supărat
Președintele înlăturat din Sri Lanka a ajuns în Thailanda pentru o ședere temporară

Fostul președinte din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a sosit joi în Thailanda, informează Reuters. Aceasta este a doua țară din Asia de Sud-Est în care Rajapaksa caută un adăpost, după ce a fugit luna trecută din cauza revoltei populare.

Rajapaksa a sosit pe aeroportul Don Muang din Bangkok cu un zbor charter, după ce autoritățile din Singapore au anunțat plecarea acestuia.

Este de așteptat ca Rajapaksa să rămână temporar și în Thailanda, după ce în primă fază a fugit din Sri Lanka în Singapore, pe 14 iulie. El și-a dat demisia din funcție la scurt timp după fugă. Rajapaksa a fost nevoit să părăsească țara după ce mii de protestatari au luat cu asalt reședința și biroul său, nemulțumiți de proasta gestionare a țării și afundarea în cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

Autoritățile thailandeze au spus că Rajapaksa, primul șef de stat din Sri Lanka care a demisionat la jumătatea mandatului, nu are intenția de a solicita azil politic. El va rămâne doar temporar.

„Aceasta este o problemă umanitară și există un acord pentru o ședere temporară”, a declarat miercuri prim-ministrul Prayuth Chan-ocha reporterilor. Rajapaksa nu va participa la nicio activitate politică în timpul șederii din Thailanda, a spus Prayuth.

Ministrul de Externe al Thailandei, Don Pramudwinai, a declarat că pașaportul diplomatic al fostului președinte îi va permite să rămână timp de 90 de zile.

Rajapaksa nu a avut nicio apariție publică și nici nu a făcut vreun comentariu de când a părăsit Sri Lanka.

Criza economică din Sri Lanka este rezultatul mai multor factori, inclusiv COVID-19, care a afectat economia sa dependentă de turism, creșterea prețului petrolului, reduceri populiste de taxe și o interdicție de șapte luni a importului de îngrășăminte chimice, anul trecut, care a devastat agricultura.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri