Președintele Recep Erdogan a găsit noii dușmani ai poporului turc

Data actualizării: Data publicării:
recep tayip erdogan
Foto: gov.tr

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a găsit un nou duşman, cu şase zile înaintea alegerilor locale. Liderul de la Ankara a declarat că bancherii vor plăti după alegeri pentru deprecierea lirei.

Erdogan sfidează ameninţările americane cu sancţiuni după ce Turcia a testat rachete antiaeriene ruseşti S-400
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a găsit un nou dușman pentru popor: bancherii

„Dacă aveţi de gând să sprijiniţi valuta străină de pe piaţă şi să vă angajaţi în acţiuni provocatoare, veţi plăti scump”, i-a avertizat pe bancheri Recep Erdogan. El a adaugat: „Vorbesc pentru cei ce se angajează în astfel de acţiuni înainte de alegeri. Vă cunoaştem identitatea. Ştim cine sunteţi”.

Ameninţările vin în condiţiile în care moneda turcă este în declin, o scădere cu 5 la sută. Rezervele Băncii Centrale a Turciei au scăzut cu 6,3 miliarde de dolari până la 15 martie, cea mai mare scădere din ultimii cinci ani.

Turcia începe să atace marile bănci ale lumii. Autoritatea de surpaveghere a început o investigaţie asupra JP Morgan care a generat o cădere de 4% a lirei în ziua de vineri. Autoritatea susţine că raportul JP Morgan afectează reputaţia băncilor din Turcia şi a provocat volatilitate pe pieţele financiare. Nu este clar despre ce raport este vorba. Alte acuze sunt legate de faptul că băncile ar fi sfătuit clienţii să-şi închidă poziţiile pe liră într-un mod înşelător şi că va avea loc un proces împotriva celor implicaţi.

A existat o scădere a încrederii, dar a venit din datele oficiale. Un raport al băncii centrale de joi arăta că depozitele de valute şi fondurile care includ şi metalele preţioase deţinute de turci au atins un nivel record. Piaţa intrepretează astfel de statistici drept neîncredere în monedă şi atunci ea scade invariabil.  În hora aceasta a intrat rapid și preşedintele Erdogan , care a amenințat că cei din sectorul financiar care cumpără valută pentru deprecierea lirei turceşti vor plăti un preţ mare. Ministerul de Finanţe pregăteşte norme în acest sens.

Bancherii nu sunt singurii ameninţaţi de Recep Erdogan. Săptămânile trecute, liderul turc a ameninţat comercianţii de alimente, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit şi ele cu cel puţin 30 la sută.

Citiți și: 

Turcia a intrat oficial în recesiune

Recep Erdogan și „teroriștii piețelor”. Ce măsuri a luat președintele înainte de alegeri și cu ce efecte

Basm transformat în coșmar imobiliar. Bizara stațiune din Turcia sortită falimentului

(sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri