Reacții în presa internațională după anunțul demisiei lui Tudose

Data actualizării: Data publicării:
mihai tudose
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În doar câteva minute, vestea demisiei premierului Mihai Tudose a ajuns rapid în presa internaţională. Jurnaliștii nu au scăpat din vedere faptul că România a rămas fără guvern, pentru a doua oară în mai puţin de un an. Agenţiile de presă şi publicaţiile au remarcat şi cum s-a ajuns în această situaţie. Anume că Mihai Tudose a intrat în conflict cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

mihai tudose
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România şi-a pierdut al doilea premier în şapte luni, după ce partidul lui Mihai Tudose i-a retras acestuia sprijinul, scrie BBC luni seară. Postul public de televiziune din Marea Britanie notează că, la fel ca predecesorul său Sorin Grindeanu, şi Mihai Tudose a fost victima unei bătălii în cadrul partidului.

„Conform informaţiilor, Tudose a intrat în conflict cu un puternic coleg din partid care, în iunie, l-a propus pentru post”, notează BBC.

Şi agenţia France Presse scrie despre demisia premierului român, care a plecat după un conflict cu liderul Partidului Social-democrat (PSD).

„Plec cu capul sus”, a declarat Tudose, la încheierea unei reuniuni cu responsabilii PSD, care i-au retras sprijinul, scrie AFP.

Reuters notează că tensiunile dintre Tudose şi preşedintele puternic al PSD, Liviu Dragnea, au început după ce premierul a cerut ministrului de Interne, apropiat al lui Dragnea, să demisioneze, însă aceasta a refuzat. Agenţia subliniază că Dragnea nu poate deveni prim ministru din cauza unei condamnări.

Bloomberg a titrat foarte clar: Guvernul României a picat după ce premierul a pierdut conflictul cu şeful partidului.

Şi Deutsche Welle şi express.co.uk scriu despre demisia lui Tudose, care a pierdut sprijinul politic şi lupta cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea. 

„Premierul României Mihai Tudose a demisionat după ce a pierdul sprijinul propriului Partid Social Democrat”, a notat şi Euronews.

În Franţa, ziariştii de la Le Figaro vorbesc şi ei despre conflictul de la Bucureşti: „Premierul Mihai Tudose a demisionat după ce a pierdut susţinerea partidului său. Este al doilea premier înlăturat din funcţie în ultimele 7 luni", scriu jurnaliştii din Hexagon, despre disputa politică din interiorul PSD.

Portalul de ştiri Balkan Insight a fost acid la adresa social-democraţilor: Partidul de guvernământ din România dă afară al doilea premier în şapte luni.

Iar peste ocean, în Statele Unite, ziariştii The Washington Post titrează: „Premierul României demisionează după ce partidul său i-a retras sprijinul, pe fondul luptei pentru putere cu liderul formaţiunii”.

Noul scandal de la Bucureşti a fost observat şi de New York Times, care a spus că „Premierul român este forţat să plece, al doilea în şapte luni”.

Un titlul asemănător a fost folosit şi de agenţia chineză de presă Xinhua: Premierul României demisionează în mijlocul scandalului cu şeful partidului.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul CEX, că demisionează, pentru că aşa a decis partidul. El a spus că pleacă cu fruntea sus.

„Îmi dau demisia în seara asta sau mâine dimineaţă. Domnul vicepreşedinte Stănescu preia programul”, a anunţat premierul Mihai Tudose, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, care a durat mai bine de cinci ore.

El a spus că partidul a hotărât că este nevoie de un alt Guvern şi că va pleca cu fruntea sus.

„Poate am şi eu vina mea. Aşa a hotărât partidul, îmi asum, CEx-ul a spus că e loc de mai bine”, a declarat Mihai Tudose, care a plecat de la sediul PSD.

Întrebat ce îşi reproşează, el a răspuns: Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală”.

Premierul Mihai Tudose a fost învestit în funcţie în 29 iunie 2017, după demiterea Guvernului Grindeanu, la şase luni de la învestire, prin moţiune de cenzură a PSD.

Sursa: News.ro, Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri