Traian Băsescu: România să îşi asume costurile refuzului cotelor de refugiați

Data publicării:
traian basescu 13 septembrie digi

Spaţiul Schengen a colapsat ca instituţie. Vine cancelarul Austriei şi ameninţă ţările din estul Europei că dacă nu primiţi migranţi vă tăiem banii. Aşa ceva nu se poate. Cineva spunea, de la nivelul Bruxelles-ului, că cei care nu primesc refugiaţi vor trebui să suporte costuri financiare. Cred că România ar trebui să îşi asume această variantă. Putem avea contribuţii majore în securizarea spaţiului Schengen, dar nu văd de ce România trebuie să se angajeze să primească refugiaţi când nu ştie câţi va primi”, a spus fostul președinte Traian Băsescu.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a calificat drept „ipocrizie” faptul că Uniunea Europeană a refuzat intrarea României în Spaţiul Schengen, însă acum îi impune cote de imigranţi.

„Nu putem să ne asumăm ceva pentru ce nu suntem pregătiţi. Avem capacitatea - şi aceea nu e simplă, să gestionezi 1.700 de oameni care vin dintr-o altă ţară, o altă cultură”, a spus Victor Ponta.

„Nu se condiţionează poziţia României de a primi refugiaţi de chestiunea cu Schengen. Dar e inevitabil, e momentul în care să spunem încă o dată: Cei care ne cereţi acum să fim solidari, europeni, spuneţi că nu suntem buni de Schengen. Și atuncea, ştiţi cum, nu suntem buni de Schengen, dar suntem buni să luăm refugiaţi? E un pic de ipocrizie în chestia asta, trebuie să o spun direct, fără să se supere cineva. Dar nici nu pot să mă fac că uit acest lucru și ca de fiecare dată România, şi Bulgaria, că suntem acum, nu a fost, nu a primit toate drepturile, dar în schimb primeşte toate obligaţiile, nu prea merge chestia asta”, a adăugat premierul.

Vecinii de la sud au mers chiar mai departe. Recent, vicepremierul bulgar, Meglena Kuneva, a declarat că intrarea României şi Bulgariei în Schengen reprezintă cheia pentru rezolvarea crizei migranţilor. Tot ea preciza că premierii Boiko Borisov și Victor Ponta au convenit să susţină o poziţie comună în acest sens, la reuniunea miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene de la începutul săptămânii viitoare. Bulgaria a semnalat însă ca ar putea accepta la această reuniune cotele obligatorii de imigranţi, în timp ce România s-a pronunţat, prin preşedintele Klaus Iohannis, împotriva acestora.

Conform schemei prezentate de Comisia Europeană, ţării noastre i-au fost repartizaţi peste 6.300 de solicitanţi de azil. Autorităţile de la Bucureşti au declarat că România poate găzdui doar aproape 1.800 de refugiaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri