Viktor Ianukovici regretă că nu a decretat legea marțială

Data actualizării: Data publicării:
68th Session Of The United Nations General Assembly Begins
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Ukrainian President Viktor Yanukovych addresses the 68th United Nations General Assembly on September 24, 2013 in New York City. Over 120 prime ministers, presidents and monarchs are gathering this week for the annual meeting at the temporary General Assembly Hall at the U.N. headquarters while the General Assembly Building is closed for renovations. (Photo by Brendan McDermid-Pool/Getty Images)

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a afirmat că, în opinia sa, anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecințe ale „Maidanului”, revolta care l-a înlăturat de la putere la începutul anului 2014.

68th Session Of The United Nations General Assembly Begins
FOTO: Getty Images

Spiritele în Crimeea s-au încins după Maidan. Crimeea a început să caute sprijin în Rusia. Referendumul (pentru independență) a fost rezultatul provocărilor Maidanului. Decizia (alipirii la Rusia) s-a luat fără ezitare”, a spus Viktor Ianukovici, la o conferință de presă în orașul rus Rostov, potrivit EFE, citate de Agerpres.

„Consider că este un lucru rău pierderea Crimeii”, a completat el, dar a apreciat că decizia președintelui Vladimir Putin privind alipirea acestei peninsule la Rusia „merită respect”.

Referindu-se la revolta în urma căreia a fost nevoit să abandoneze puterea și să fugă în Rusia pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, Ianukovici a estimat că greșeala sa majoră a fost că nu a declarat legea marțială încă de la sfârșitului anului 2013, când au început protestele, pe atunci încă pașnice.

„Am făcut multe greșeli, dar cea mai mare greșeală a fost că nu am avut forța interioară să desfășor trupele și să declar legea marțială în Ucraina, care ar fi fost singura modalitate să opresc radicalii, dar m-am temut de o baie de sânge”, și-a reproșat el, conform portalului Sputniknews.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri