Sari la conținut

Viktor Ianukovici regretă că nu a decretat legea marțială

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a afirmat că, în opinia sa, anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecințe ale „Maidanului”, revolta care l-a înlăturat de la putere la începutul anului 2014.

68th Session Of The United Nations General Assembly Begins

FOTO: Getty Images

Spiritele în Crimeea s-au încins după Maidan. Crimeea a început să caute sprijin în Rusia. Referendumul (pentru independență) a fost rezultatul provocărilor Maidanului. Decizia (alipirii la Rusia) s-a luat fără ezitare”, a spus Viktor Ianukovici, la o conferință de presă în orașul rus Rostov, potrivit EFE, citate de Agerpres.

„Consider că este un lucru rău pierderea Crimeii”, a completat el, dar a apreciat că decizia președintelui Vladimir Putin privind alipirea acestei peninsule la Rusia „merită respect”.

Referindu-se la revolta în urma căreia a fost nevoit să abandoneze puterea și să fugă în Rusia pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, Ianukovici a estimat că greșeala sa majoră a fost că nu a declarat legea marțială încă de la sfârșitului anului 2013, când au început protestele, pe atunci încă pașnice.

„Am făcut multe greșeli, dar cea mai mare greșeală a fost că nu am avut forța interioară să desfășor trupele și să declar legea marțială în Ucraina, care ar fi fost singura modalitate să opresc radicalii, dar m-am temut de o baie de sânge”, și-a reproșat el, conform portalului Sputniknews.