Ministrul britanic Ben Wallace exclude posibilitatea de a deveni secretar general al NATO și spune că SUA îl vor tot pe Stoltenberg

Data publicării:
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, susține o conferință de presă la baza aviatică Mihail Kogălniceanu, din Constanța, România, pe 8 aprilie 2022.
Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, exclude posibilitatea de a deveni noul secretar general al NATO. Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării britanic Ben Wallace a exclus posibilitatea de a deveni noul secretar general al NATO, afirmând că SUA își doresc ca în această poziție să rămână Jens Stoltenberg, scrie The Guardian.

„Acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Wallace într-un interviu pentru publicaţia The Economist, întrebat fiind dacă va deveni secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Acesta a adăugat că SUA își doresc ca această funcție să fie deținută în continuare de Jens Stoltenberg, cel puțin un an.

Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, ar trebui să renunțe la postul pe care îl deține în septembrie, după nouă ani ca șef al Alianței Nord-Atlantice. Însă, înainte de summitul NATO din Lituania, de luna viitoare, nu există încă un acord pentru un înlocuitor.

Luna trecută, Ben Wallace declarase că este interesat de post.

„Am spus întotdeauna că ar fi o slujbă bună. Una care mi-ar plăcea. Dar îmi place și slujba pe care o am în prezent”, a declarat acesta pentru agenția germană de știri dpa.

Wallace a fost lăudat și de premierul britanic Rishi Sunak, care s-a ferit, însă, să îl propună oficial.

Anumiți lideri UE, precum președintele Franței, Emmanuel Macron, s-au arătat reticenți la ideea ca un oficial din afara UE să primească această poziție.

Conform tradiției, secretarul general NATO este mereu un european.

De asemenea, se pare că și SUA au rețineri cu privire la Wallace, care ar fi forțat în ultimul an ritmul de sprijinire cu echipament militar pentru Ucraina din partea statelor occidentale.

În interviul său pentru The Econimist, Wallace a speculat că SUA își doresc ca un politician de rang mai înalt să-i ia locul lui Stoltenberg.

„Poate că vor un prim-ministru”, a spus el.

Ministrul britanic a adăugat că succesorul lui Stoltenberg va avea o misiune dificilă, deoarece există încă „multe probleme nerezolvate în NATO”, precum ezitarea mai multor state de a crește la 2% din PIB cheltuielile pentru apărare.

De asemenea, spune Wallace, noul șef al NATO va trebui să le facă pe plac „și lui Macron, și lui Biden”, referindu-se la rivalitatea dintre SUA și China, care îl preocupă în special pe președintele SUA și la dorința de mai multă autonomie pentru Uniunea Europenă, care este ținta lui Macron.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri