Ministrul de externe iranian a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7 de la Biarritz. Reacția lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe
Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe Foto: Guliver/Getty Images

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului iranian, informează agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

Înainte de aceasta AFP informa, citând site-ul de monitorizare a traficului aerian Flightradar24, că un avion oficial iranian a aterizat duminică la orele 14:13 (12:13 GMT) pe aeroportul din Biarritz, sud-vestul Franţei, oraş care găzduieşte summitul G7, o reuniune în cadrul căreia problema nucleară iraniană este intens dezbătută.

Potrivit istoricului de zbor al aparatului, furnizat de site, acest avion s-a deplasat în ultimele zile în capitalele europene vizitate de ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif. Vineri, când Zarif s-a aflat la Paris pentru o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron, avionul a făcut legătura Paris-Teheran, înainte de a face cursa Teheran-Biarritz, duminică. Mai devreme săptămână aceasta, avionul a fost în capitatele scandinave, unde s-a aflat ministrul iranian.

Dosarul exploziv asupra programului nuclear iranian constituie unul dintre principalele puncte de pe agenda summitului G7, ce reuneşte mai mulţi actori ai acestei crize: ţările europene şi Japonia, semnatare ale acordului din 2015, ca şi SUA, care a denunţat acest acord şi a impus sancţiuni economice împotriva Iranului, provocând o escaladare a tensiunilor în această regiune extrem de sensibilă.

Preşedintele american Donald Trump şi liderii europeni au continuat duminică să exprime opinii divergente asupra acestei probleme.

Reacția lui Donald Trump

Televiziunea iraniană de stat a informat că ministrul Zarif nu va discuta cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, sau cu membrii delegației sale.

Trump a refuzat să comenteze informațiile referitoare la sosirea oficialului iranian.

Nici Administrația Prezidențială de la Paris, nici Ministerul francez de Externe nu au dorit să comenteze, scrie Mediafax.

Deși mai mulți lideri G7 au decis ca președintele Franței, Emmanuel Macron, să poarte negocieri cu Teheranul privind dosarul nuclear, Donald Trump s-a distanțat de această idee, spunând că Statele Unite vor avea o abordare proprie.

Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta o serie de propuneri menite să detensioneze situația din Golf. Printre propuneri s-ar fi aflat și reducerea unora dintre sancțiunile impuse de către Statele Unite sau înființarea unui mecanism de compensare economică pentru Iran. Deși propunerile urmau să fie discutate în cadrul summit-ului de la Biarritz cu Donald Trump, președintele american nu a oferit niciun indiciu cum că ar fi dispus să reducă sancțiunile impuse Teheranului, iar Macron nu a oferit informații suplimentare despre ce ar urma să conțină un eventual mecanism de compensare.

Emmanuel Macron i-a cerut vineri lui Javad Zarif ca, în schimbul unor eventuale astfel de concesii, Teheranul să respecte din nou toate prevederile Acordului nuclear și să revină la masa negocierilor cu statele occidentale în privința programului său nuclear.

Ministrul iranian de externe, pe lista americană a sancțiunilor

La începutul acestei luni, Statele Unite au impus sancțiuni ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, vizându-l astfel pe principalul purtător de cuvânt al Teheranului în Occident, ceea ce, scria presa, ar putea afecta șansele negocierilor diplomatice pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări. Sancţiunile prevăd îngheţarea tuturor activelor pe care Mohammad Javad Zarif le-ar deţine în SUA şi interzice orice tranzacţie cu el. De asemenea, Washingtonul va încerca să împiedice călătoriile în străinătate ale lui Mohammad Javad Zarif, dar nu îl va opri să participe la activităţile ONU de la New York, a precizat Casa Albă.

Mohammad Javad Zarif a fost o figură importantă în acordul nuclear iranian din 2015 convenit sub administrația președintelui Barack Obama cu Teheranul și alte puteri mondiale. Președintele Donald Trump a scos însă Statele Unite din acord, anul trecut.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au sporit în ultimele luni după atacuri asupra unor petroliere în Golful Persic, atacuri pentru care Statele Unite au dat vina pe Iran. De asemenea, o dronă americană doborâtă de Iran a determinat pregătiri în SUA pentru un atac aerian iminent, ca represalii, dar Donald Trump a oprit operațiunea în ultima clipă.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri