Ambasadorul R. Moldova la Moscova, convocat la MAE rus

Data publicării:
andrei neguta ambasadorul moldovei la moscova - fb

Chişinăul cere ONU ca la următoarea Adunarea Generală a organizației să-i susţină eforturile în vederea încheierii unei retrageri complete a unităţilor militare străine de pe teritoriul moldovean, aluzie la trupele ruse din Transnistria. Inițiativa Chișinăului a iritat Moscova, care consideră că „e vorba de o nouă acţiune ostilă menită să afecteze relaţiile între cele două ţări”, după cum a declarat adjunctul şefului diplomaţiei, Serghei Riabkov, într-o întâlnire cu ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţa. Reprezentantul diplomatic al Chișinăului a fost convocat la Ministerul rus de Externe, relatează agenția Tass, preluată de News.ro.

Riabkov i-a atras lui Neguţa atenţia asupra „iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retragerii totale a forţelor străine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

„Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură - care nu ține seama de adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru - drept o nouă acţiune dintr-o serie de gesturi recente ostile din partea unor politicieni de la Chişinău, care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicatul MAE rus.

Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor (Republicii) Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”, avertizează diplomaţia rusă.

INIŢIATIVA MOLDOVEANĂ

Potrivit unui mesaj al reprezentantului permanent moldovean la ONU, Victor Moraru, publicat marţi, Chişinăul cere ONU să-i susţină eforturile în vederea încheierii unei retrageri complete a unităţilor militare străine de pe teritoriul moldovean. În mesaj se arată că este necesar ca această problemă să fie considerată o nouă etapă diplomatică „preventivă” într-o regiune în care pacea şi stabilitatea sunt în pericol.

Chişinăul insistă ca misiunea de menţinere a păcii desfăşurată în regiunea separatistă transnistreană să fie transformată într-o misiune cu un mandat internaţional.

Însă liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu doreşte să accepte această iniţiativă, apreciind că retragerea trupelor ruse va conduce la o reluare a conflictului armat.

Preşedintele moldovean prorus Igor Dodon a condamnat iniţiativa Guvernului moldovean şi a apreciat că în ultimii 25 de ani misiunea rusă de menţinerea păcii „s-a dovedit un succes şi trebuie să continue, iar retragerea bazei militare va fi posibilă numai după găsirea unei soluţii politice la conflict”.

Guvernul moldovean a precizat vineri că iniţitiva se referă la militarii ruşi care nu fac parte din misiunea rusă de menţinerea păcii.

MISIUNEA DE MENŢINERE A PĂCII

Trupele ruse de menţinere a păcii au fost desfăşurate în zona de conflict în baza Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chişinău la 21 iulie 1992. De atunci, nicio persoană nu a fost ucisă în ostilităţi în regiunea separatistă prorusă, scrie Tass.

În prezent, trupele ruse de menţinerea păcii acţionează alături de trupe de menţinerea păcii moldovene şi transnistrene.

În afara acestui contingent, aproximativ 1.000 de militari din cadrul Grupului operaţional rus păzesc depozitele de muniţie din apropiere de Cobasna, unde au rămas din perioada sovietică.

Tiraspolul a blocat desfiinţarea acestor depozite în 2004, în urma unei amplificări a tensiunilor.

În prezent trupele ruse sunt blocate în Transnistria, după ce Kievul a interzis orice tranzit pe teritoriul ucrainean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...