Galerie Foto Momentul schimbului de prizonieri SUA - Rusia. „Negustorul Morții” și sportiva Brittney Griner s-au intersectat pe pista aeroportului

Data actualizării: Data publicării:
US basketball star Brittney Griner (L) during a swap of prisoner with Viktor Bout (2ndR), a Russian notorious arms dealer on December 8, 2022 on the tarmac of Abu Dhabi airport.
Traficantul de arme Viktor Bout și basketbalista Brittney Griner s-au intersectat pe pista aeroportului din Abu Dhabi. Foto: Profimedia

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, și baschetbalista americană Brittney Griner, eliberați de SUA și Rusia în urma unui schimb de prizonieri, au ajuns acasă. Schimbul, care a fost intermediat de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, a avut loc pe pista aeroportului din Abu Dhabi, unde cei doi prizonieri s-au intersectat pentru câteva secunde în timp ce erau predați către autoritățile propriilor țări.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi prinţul moştenitor saudit au condus eforturile de mediere care au avut ca rezultat eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu Rusia, potrivit unui comunicat comun emis joi de cele două state arabe.

Brittney Griner a sosit în capitala Emiratelor, Abu Dhabi, la bordul unui avion privat de la Moscova după punerea sa în libertate de către autorităţile ruse, iar cetăţeanul rus Viktor Bout, un fost traficant de arme, a ajuns de la Washington, într-un alt avion privat, după ce a fost eliberat de autorităţile americane, precizează comunicatul citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Cei doi s-au intersectat pe pista aeroportului în timp ce erau predați autorităților din propriile țări, potrivit imaginilor apărute pe agențiile de presă.

Traficantul de arme Viktor Bout și basketbalista Brittney Griner s-au intersectat pe pista aeroportului din Abu Dhabi. Foto: Profimedia
Traficantul de arme Viktor Bout și basketbalista Brittney Griner s-au intersectat pe pista aeroportului din Abu Dhabi. Foto: Profimedia

„Eforturile reuşite de mediere reflectă legăturile puternice de prietenie pe care cele două ţări le au cu Statele Unite şi cu Rusia, şi rolul important jucat de conducerile celor două ţări frăţeşti în întărirea dialogului între toate părţile”, se spune în comunicatul în limba arabă.

Arabia Saudită obţinuse o victorie diplomatică în septembrie prin medierea care a condus la eliberarea luptătorilor străini capturaţi în Ucraina.

Arabia Saudită şi EAU, aliaţi tradiţionali ai SUA, sunt membri ai alianţei OPEC+ a ţărilor producătoare de petrol, din care face parte şi Rusia, şi au rezistat presiunii occidentale de a ajuta la izolarea Moscovei în urma invaziei ruse în Ucraina.

Medierea reflectă eforturile de a arăta că legăturile lor cu Rusia sunt şi în beneficiul Washingtonului, care a acuzat producătorii de petrol din Golf că se plasează de partea Rusiei atunci când OPEC+ a convenit în octombrie să reducă producţia, în pofida obiecţiilor Statelor Unite, notează Reuters.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri