Live Text Kievul anunță recucerirea primelor teritorii în Donețk care se aflau sub controlul Moscovei din 2014

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni pe tanc
Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Forțele ucrainene au anunțat sâmbătă cucerirea unor zone în regiunea Donețk, aflate încă din 2014 sub controlul trupelor Moscovei. Ucraina cere comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” și să „pună capăt răului” provocat de regimul lui Putin. Mesajul ministrului de Externe vine în contextul haosului din Rusia, provocat de rebeliunea lui Evgheni Prigojin. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, haosul declanșat în Rusia demonstrează slăbiciunea evidentă a Moscovei. Rusia a declarat sâmbătă că forţele ucrainene se pregătesc să atace în apropierea oraşului Bahmut profitând de haosul provocat de apelul liderului grupului de mercenari Wagner pentru o revoltă împotriva Statului Major rus. Sâmbătă dimineață, rușii au atacat cu rachete Kiev și mai multe orașe din Ucraina, iar trei oameni au murit și 10 au fost răniți în urma exploziilor.  

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Armata ucraineană anunță recucerirea unor teritorii aflate sub controlul trupelor ruse din 2014

ACTUALIZARE 14:55 Forțele armate ucrainene au anunțat că au reușit să recucerească poziții în Donbas care fuseseră ocupate de trupele Moscovei încă din 2014, informează agenția Unian.

Conform unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, trupele Kievului au înregistrat succese în cadrul ofensivei în zona Marinka, în apropiere de localitatea Kransohorivka.

„Lângă Kransohorivka, unitățile noastre de asalt, ca urmare a unui contraatac bine planificat, au cucerit mai multe poziții care se aflaseră sub controlul rusesc încă din 2014, într-o zonă din așa-numita Republica Populară Donețk (DPR)”, a precizat sursa citată.

Forțele ucrainene au precizat că 104 militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, alți 202 au fost rănii și doi luați prizonieri.

Ucraina cere comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” și să „pună capăt răului” provocat de regimul lui Putin

ACTUALIZARE 13.55 Ministrul de Externe al Ucrainei a cerut comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” și să ofere țării sale armele de care are nevoie pentru a „pune capăt răului” provocat de regimul lui Putin, scrie The Guardian.

Dmytro Kuleba a transmis pe Twitter: „Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde, priviți acum.

Este timpul să abandonăm falsa neutralitate și teama de escaladare.

Oferiți Ucrainei toate armele necesare, uitați de prietenia și afacerile cu Rusia. 

Este timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl disprețuia, dar îi era prea frică să-l dărâme.”

Trei morți în exploziile din Ucraina

ACTUALIZARE 13.55. Cel puțin trei persoane au fost ucise sâmbătă dimineața, după atacul rușilor, scrie The Guardian.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 20 de rachete în jurul capitalei, Kiev. 

Cei trei oameni au murit în urma exploziilor din districtul Solomyansk din Kiev. Aproximativ 10 persoane au fost rănite.

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, a declarat ministrul afacerilor interne, Ihor Klymenko.

La locul exploziei, reporterii Gardian au văzut etaje superioare ale unui bloc distruse complet, iar străzile pline de moloz. La fața locului sunt ambulanțe care transportă răniși.

Rachetele rusești au vizat cel puțin cinci regiuni din Ucraina. Oficialii din regiunea de sud-est a Dnipropetrovskului au declarat că opt persoane au fost rănite – doi dintre ei copii – și mai multe clădiri au fost distruse.

Guvernatorul Serhiy Lysak a spus că apărarea antiaeriană a distrus nouă rachete și trei drone, dar că au fost lovite clădiri rezidențiale din capitala regională, Dnipro, și un obiectiv de infrastructură nespecificat. Au fost raportate explozii în alte orașe, dar nu au fost furnizate indicii privind victimele sau pagubele.

Prima reacție a lui Zelenski despre războiul civil din Rusia 

ACTUALIZARE 13.40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski  a declarat în legătură cu războiul civil din Rusia, că haosul declanșat demonstrează slăbiciunea evidentă a Moscovei.

"Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune totală. Și cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident. Oricine alege calea răului se autodistruge.[...] Rusia și-a mascat de mult slăbiciunea și prostia stăpânirii sale cu propagandă. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. 

Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc", a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Podoliak: Contraofensiva ucraineană a destabilizat în cele din urmă elitele ruse

ACTUALIZARE 11.40 Consilierul președintelui Ucrainei Mihailo Podoliak a declarat că „începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele ruse”.

El a comentat rebeliunea lui Evgheni Prigojin și a grupării paramilitare Wagner.

Potrivit acestuia, evenimentele se derulează conform scenariului despre care autorităţile ucrainene au vorbit de-a lungul anului trecut.

Lansarea contraofensivei ucrainene a destabilizat definitiv elitele ruse, adâncind ruptura internă apărută după înfrângerea din Ucraina. Astăzi asistăm de fapt la începutul unui război civil.

Grupul lui Prigojin captează instalații militare, sedii și orașe întregi, neîntâmpinând aproape deloc rezistență în drum, dezarmând soldați și polițiști la întâmplare.

Putin îl declară pe Prigojin trădător și haiduc și anunță ordinele relevante către serviciile speciale, dar nu se întâmplă nimic - o criză de guvernare, pierderea efectivă a puterii. În același timp, Wagner își continuă marșul spre Moscova. Ucraina continuă să-și miște drumul. Până la granițele anului 1991, a declarat Podoliak.

ACTUALIZARE 8.40 Rusia a declarat sâmbătă că forţele ucrainene se pregătesc să atace în apropierea oraşului Bahmut profitând de haosul provocat de apelul liderului grupului de mercenari Wagner pentru o revoltă împotriva Statului Major rus, informează AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Profitând de provocarea lui Prigojin pentru a destabiliza situaţia, regimul de la Kiev regrupează unităţi ale brigăzilor 35 şi 36 de infanterie marină pentru acţiuni ofensive”, în zona Bahmut, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, în care dă asigurări că loveşte forţele ucrainene cu aviaţie şi artilerie, informează Agerpres.

Explozii la Kiev și Harkov. Ucraina, în alertă de atacuri aeriene rusești

Mai multe explozii s-au auzit în primele ore ale zile de sâmbătă la Kiev şi Harkov, au declarat autorităţile din ambele oraşe, în timp ce întreaga Ucraină este în alertă pentru atacuri ruseşti iminente, informează AFP.

„Apărarea antiaeriană funcţionează în capitală”, a declarat administraţia militară a Kievului pe Telegram.

Ulterior, primarul Vitali Kliciko a raportat „explozii” în districtul Solomianski.

„Toate serviciile (de salvare) sunt trimise la faţa locului”, a adăugat el.

„S-au auzit explozii la Harkov”, a anunţat şi Igor Terehov, primarul celui de-al doilea oraş al ţării.

De asemenea, forţele aeriene ucrainene au raportat rachete care zboară în direcţia regiunilor Sumi (nord), Poltava şi Nipru (centru). Locuitorilor din regiunile sudice Mikolaiv şi Herson li s-a cerut să rămână în adăposturi.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri