Sari la conținut

Noi detalii în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak: mafia `Ndrangheta și consiliera premierului

„Cu această dublă crimă, Slovacia s-a alăturat unei categorii de țări europene în care jurnaliștii își riscă viață atunci când investighează conexiuni între elitele politice și economice”, relatează corespondentul televiziunii Euronews din Bratislava, Gabor Tancs, cu referire la asasinarea lui Jan Kuciak și a logodincei sale, Marina Kusnirova.

Kuciak

Jan-Kuciak

Investigațiile continuă în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak, găsit împușcat duminică alături de logodnica lui, Marina Kusnirova, ambii de 27 de ani.

Poliția slovacă a declarat luni că, probabil, Kuciak a fost ucis la comandă din cauza anchetei sale privind cazuri de corupție la nivel înalt.

Jan Kuciak, care lucra de trei ani pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni.

Kuciak şi logodnica sa au fost găsiţi împuşcaţi mortal în locuinţa bărbatului din Velka Maca, la 65 de kilometri est de capitala Bratislava.

„Conform informaţiilor de care dispunem, se pare că versiunea cea mai probabilă este aceea că motivul crimei ar avea legătură cu munca de investigaţie a jurnalistului", a declarat şeful poliţiei slovace Tibor Gaspar în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

Axel Springer a condamnat „asasinarea crudă" a jurnalistului său şi oficiali slovaci au promis să-i aducă pe cei responsabili pentru aceste crime în faţa justiţiei.

„În cazul în care această crimă a fost o încercare de a descuraja o companie media independentă precum Ringier Axel Springer Slovakia să dezvăluie eventuale infracţiuni, vom folosi acest lucru ca o oportunitate pentru a fi mai consecvenţi în misiunea noastră jurnalistică", a afirmat Axel Springer într-un comunicat comun cu Ringier AG, Ringier Axel Springer Slovakia şi Ringier Axel Springer Media AG.

În ultima sa anchetă pentru Aktuality, datată 9 februarie, Jan Kuciak cerceta noi tranzacţii suspecte conduse de firme având legătură cu omul de afaceri Marian Kocner şi o posibilă evaziune fiscală având legătură cu un complex de apartamente de lux din Bratislava care s-a aflat în mijlocul unui scandal politic anul trecut. Omul de afaceri Marian Kocner nu a putut fi contactat pentru declaraţii, transmite Agerpres.

Cazul legat de aceste apartamente de lux a generat proteste în masă anul trecut în care s-a cerut demisia ministrului de interne Robert Kalinak pentru relaţiile sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, care a făcut obiectul unei anchete cu privire la evaziune fiscală. Ambii au negat orice fel de act infracţional.

Troskova

Maria Troskova

Însă nu doar aceste două fire investigative sunt legate de numele jurnalistului. În ultimele luni, Kuciak descoperise o pistă periculoasă care ducea spre legăturile dintre clanul mafiotic italian `Ndrangheta și consiliera premierului slovac Robert Fico, Maria Troskova, scrie The Slovak Spectator.

În 2011, Troskova lucra pentru un cunoscut mogul slovac și personaj politic influent, Pavol Rusko.

La acea dată, Maria Troskova a făcut cunoștință cu un om de afaceri din cercul lui Rusko, un italian cu active în domeniul parcurilor fotovoltaice din Slovacia, Antonio Vadala.

În jurul numelui lui Vadala există nu mai puțin de 32 de companii înregistrate în Slovacia la care italianul ar deține active financiare.

Un bărbat cu același nume apare, însă, și pe un mandat de arestare cu referire la sindicatul crimei `Ndrangheta.