Galerie Foto Noi trupe SUA au aterizat în Polonia. Militarii sunt conduși de ultimul general american care a părăsit Kabulul

Data actualizării: Data publicării:
ultimul american care a plecat din afganistan
Generalul Gonahue urcând în avion, ultimul militar amercian care a părăsit Kabulul. Foto: Twitter

Un avion cu trupe americane a aterizat duminică în Polonia, ca parte a sprijinului SUA pentru aliații NATO din Europa de Est, în contextul tensiunilor create de masarea a peste 100.000 de soldați ruși în apropiere de granița cu Ucraina, scrie Reuters. Soldații SUA sunt conduși de generalul Christopher Donahue, ultimul militar american care a părăsit Kabulul în timpul retragerii internaționale din Afganistan.

Președintele american Joe Biden a ordonat miercurea trecută desfășurarea a aproape 3.000 de militari în Polonia și România, ca sprijin american pentru aliații NATO.

Pentagonul a anunțat că aproximativ 1.700 de militari, majoritatea aparținând Diviziei 82 Aeropurate, vor fi relocați de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în Polonia.

Trupele aterizate duminică au fost precedate de sosirea generalului Christopher Donahue, comandanetul Diviziei 82 Aeropurtate, care a aterizat sâmbătă pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei, în apropiede de granița cu Ucraina, și de alte câteva avioane cu echipamente militare și un „grup avansat”.

Christopher Donahue este ultimul militar american care a părăsit Afganistanul în timpul retragerii amerciane de la sfârșitul lunii august, anul trecut. Poza sa în timp ce urcă în avion, făcută noaptea, cu un filtru night-vision, a făcut înconjurul planetei.

Nu este clar câte trupe au sosit în Polonia, dar un avion de transport C17 Globematster este „conceput să transporte 102 parașutiști și echipamentul lor”, potrivit site-ului US Air Force.

„Contribuția noastră aici, în Polonia, arată solidaritatea noastră cu toți aliații noștri din Europa și, evident, în această perioadă de incertitudini, știm că împreună suntem mai puternici”, a declarat duminică generalul Donahue.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat imediat după aterizarea avionului că este primul grup de soldați americani „dintr-o unitate de elită˝.

„Mai multe avioane vor sosi în orele următoare. Militarii vor opera în sud-estul țării noastre”, a mai spus ministrul.

Rusia a negat că ar avea intenția să invadeze Ucraina, dar a desfășurat peste 100.000 de solați în apropiere de graniță și spune că va lua măsuri militare nespecificate dacă cerințele sale nu sunt îndeplinite, inclusiv ca NATO să promită că nu va primi Ucraina în rândurile sale.

Trupe americane trimise în Europa de Est pentru sprijinul aliaților NATO. Foto: Profimedia
Trupe americane trimise în Europa de Est pentru sprijinul aliaților NATO. Foto: Profimedia

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri