Nou scandal cu fumigene și scandări ca pe stadion în Parlamentul Albaniei

Data publicării:
parlamentul albaniei fumigenă
Foto: Profimedia Images

Parlamentul Albaniei este din nou scena unor evenimente bizare – parlamentarii scandează și aruncă cu fumigene ca pe stadion după încheierea votului prin care i-a fost ridicată imunitatea fostului președinte și premier Sali Berisha, relatează The Guardian.

Berisha, în vârstă de 79 de ani, personajul politic care a dominat Albania în anii ’90 ca președinte și apoi ca prim-ministru, se confruntă cu posibilitatea de a fi arestat și condamnat la cel puțin patru ani de închisoare.

„Acum sunt mai puternic ca niciodată”, a spus Berisha în timp ce era escortat din clădire de gărzile sale de corp. Fostul oficial neagă toate acuzațiile și spune că investigația este „pur politică” și instigată de rivalul său, actualul prim-ministru, Edi Rama.

„Decizia nu își va atinge obiectivul de a distruge opoziția, mai degrabă o va mobiliza sub deviza – acum ori niciodată”, a spus el în timp ce parlamentarii săi au pus scaune unele peste altele, au aprins fumigene și au început să scandeze în plen.

Nu este prima oară când astfel de evenimente bizare au loc în Parlamentul Albaniei. În alte două momente, la sfârșitul lui noiembrie și la începutul lui decembrie, parlamentarii au acționat similar, pornind un foc în mijlocul legislativului sau aruncând cu fumigene.

Între timp, afară, mai multe sute de susținători ai lui Berisha au protestat în timp ce polițiștii au izolat clădirea parlamentului. Jandarmii s-au adunat, echipați cu tunuri cu apă, pregătiți de acțiune în cazul în care ar erupe violențe.

Berisha și ginerele său, Jamarber Malltezi, au fost puși sub acuzare în octombrie pentru „corupție pasivă” din 2008, când guvernul său a introdus o lege pentru privatizarea sălilor și terenurilor de sport expropriate în perioada comunistă.

Malltezi ar fi profitat de lege pentru a transforma un complex sportiv în blocuri de locuințe.

Procurorii au cerut votul pentru ridicarea imunității după ce Berisha a refuzat să coopereze cu autoritățile în timpul investigației și a ignorat măsura care îi cerea să se prezinte la poliție de două ori pe lună.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri