Noul președinte al Iranului nu vrea să se întâlnească cu Joe Biden, dar susține reînființarea acordului nuclear

Data publicării:
Bărbat cu turban negru cu ambele mâini ridicate
Președintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, la o conferință de presă după câștigarea alegerilor. Foto: Profimedia Images

Președintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, luni, că susține continuarea negocierilor privind reînființarea acordului nuclear din 2015 dar a respins ferm ideea de a avea o întâlnire cu președintele american Joe Biden, chiar și în condițiile în care SUA ar ridica toate sancțiunile impuse țării sale, relatează Reuters.

În prima sa conferință de presă de la câștigarea președinției, Raisi, un cleric ultraconservator, a declarat că prioritatea sa de politică externă este îmbunătățirea relațiilor cu țările din Golf. El a cerut, însă, rivalului regional al Iranului, Arabia Saudită, să își înceteze „imediat” intervenția militară în Yemen. Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din vineri, în care era cotat ca principal favorit, după ce Consiliul Gardienilor a descalificat majoritatea candidaților care ar fi putut să-i pună probleme.

Raisi, în vârstă de 60 de ani, va prelua funcția de președinte de la moderatul Hassan Rouhani în data de 3 august. Venirea acestuia la conducerea guvernului din Iran vine în contextul în care diplomații din țările participante se străduiesc deja de mai multe săptămâni să găsească o soluție pentru reînființarea acordului nuclear din 2015.

Iranul își dorește „resuscitarea” acestui acord pentru a putea scăpa de sancțiunile impuse de SUA, în perioada președinției lui Donald Trump, sancțiuni care i-au pus la pământ economia.

„Sprijinim negocierile care ne garantează interesele naționale. America ar trebui să revină imediat în acord și să își respecte obligațiile”, a spus Raisi, un aprig critic al Occidentului.

Negocieri au loc din aprilie la Viena, pentru a găsi soluții pentru reînființarea acordului nuclear semnat de președintele Barack Obama în 2015. De la părăsirea acordului de Donald Trump, în 2018, Iranul și-a încălcat angajamentele asumate în acord, inclusiv în ce privește limitele impuse îmbogățirii uraniului și menite să oprească guvernul iranian din a dezvolta arme nucleare.

Teheranul neagă că are ca obiectiv dezvoltarea armei nucleare.

Raisi a spus, de asemenea, că nu are de gând să se întâlnească cu președintele Joe Biden.

Noul președinte al Iranului este el însuși sancționat de guvernul SUA pentru rolul său în execuții în masă a unor prizonieri politici la sfârșitul anilor ’80. Considerat un ultraconservator dur și un apropiat al ayatollahului Khamenei, Raisi este văzut ca posibilul succesor al acestuia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri