"Nu poți să vezi un videoclip cu Biden și să spui că e ok". Un republican vrea să interzică persoanelor peste 75 de ani să candideze

Data actualizării: Data publicării:
congresul sua
Congresul SUA. Foto: Profimedia Images

Un republican din Camera Reprezentanților vrea să interzică persoanelor care au peste 75 de ani să mai candideze pentru Congres sau pentru președinția SUA. În ciuda faptului că John James l-a susținut în trecut în cursa pentru prezidențiale pe Donald Trump, care are acum 77 de ani, el a afirmat despre acesta că nu este tocmai "potrivit pentru a conduce țara". Totuși, impunerea unei limite de vârstă până la care se poate candida ar necesita modificarea Constituției SUA, care presupune un proces lung și dificil.

Reprezentantul republican John James din Michigan propune un amendament la Constituția SUA care ar interzice oricărei persoane de peste 75 de ani să ocupe un loc în Congres sau să candideze pentru funcția de președinte al Statelor Unite, potrivit businessinsider.

Propunerea are nevoie de voturile a două treimi din Cameră, dar și din Senat, pentru a da startul procesului de modificare a Constituției.

"Nicio persoană nu poate fi aleasă pentru un mandat de președinte, vicepreședinte, senator sau reprezentant în Congres dacă, la un moment dat în timpul mandatului, persoana va împlini 75 de ani", se arată în propunerea legislativă, care include o dispoziție care clarifică faptul că limita nu ar afecta niciun politician al cărui mandat a început deja în momentul în care intră în vigoare.

Cu toate acestea, există două aspecte dificile și controversate în inițiativa lui John James.

Primul ține de faptul că este extrem de greu să se modifice Constituția, fiind nevoie nu doar de supermajorități în ambele camere ale Congresului, ci și de ratificarea amendamentului de către 38 de camere a reprezentanților de stat. Și, în ciuda popularității propunerii în rândul publicului, în special în condițiile în care parlamentarii îmbătrâniți au o stare de sănătate fragilă și o capacitate cognitivă diminuată, există opoziție masivă față de această idee, în special în rândul acestora.

Primul aspect ține de faptul că James l-a susținut pe fostul președinte Donald Trump, care are în prezent 77 de ani și ar avea 82 la sfârșitul unui al doilea mandat, dacă va candida la funcția de președinte, în 2024.

Trump a fost susținut de către James chiar în luna iulie, cu toate că a spus cu doar câteva luni înainte că fostul președinte al SUA nu mai poate ocupa această funcție după ce a cerut suspendarea Constituției.

"Un om care ar suspenda Constituția nu poate fi de încredere", a declarat James în decembrie 2022, potrivit postului local de știri WLNS din Michigan.

"Oricine care își va pune orgoliul mai presus de oameni nu este potrivit pentru a conduce", a mai spus acesta.

Întrebat de Fox News despre modul în care propunerea de limitare a vârstei face referire la Trump, James ar fi evitat întrebarea, subliniind că propunerea ar dura ani de zile pentru a fi adoptată.

James a fost mai direct, însă, când a venit vorba de alți politicieni, inclusiv de președintele Joe Biden, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, și senatorul democrat Dianne Feinstein din California.

"Nu poți să te uiți la un videoclip cu Feinstein sau McConnell sau Biden și să-mi spui că totul este în regulă. Nu o spunem doar noi, o văd și rivalii noștri", a declarat James pentru Fox News.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri