Video O tabără cu amintiri cumplite, care l-au bântuit o viață. Victimă: „Dacă i-aș fi spus tatălui meu, nu m-ar fi crezut”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
jean francois bernard
Jean-Francois Bernard a putut povesti abia după zeci de ani ce s-a întâmplat în tabăra în care a fost când avea 11 ani Foto: captură video

Într-o tabără de vară organizată de Biserică, Jean-Francois Bernard a fost abuzat sexual de un preot. Este unul dintre sutele de mii de copii molestați de preoții catolici din Franța. Abia decenii mai târziu a putut vorbi în sfârșit despre această traumă și speră să-i inspire pe alții să facă la fel. De prea mult timp Biserica Catolică din Hexagon a ignorat abuzurile sexuale împotriva minorilor. Acum, o comisie independentă vrea să facă dreptate. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Este slujba de duminică într-o biserică din Paris. S-au adunat o mulțime de credincioși, în ciuda recentului scandal de abuz sexual asupra copiilor.

„E o lovitură teribilă pentru Biserică, nu aș fi crezut niciodată că sunt atât de multe cazuri”, spune o femeie.

Povestea teribilă a lui Jean-Francois Bernard

Multe victime au suferit zeci de ani în tăcere, ca și Jean-Francois Bernard. Spune că era un copil fericit, cu note bune la școală. Apoi, când avea 11 ani, părinții l-au trimis într-o tabără de vară a Bisericii Catolice.

„A început în a doua noapte după ce am ajuns acolo. Era un preot care mă cazase în patul din spate. Era clar că pusese ochii pe mine de la început. Și-a tras scaunul aproape de pat și m-a atins, apoi a trebuit să-l ating și eu pe el. Nici măcar nu ajunsesem la pubertate...” - povestește Jean-Francois Bernard.

Jean-Francois spune că nu a îndrăznit să spună nimic sau să se împotrivească, iar în noaptea următoare a fost și mai rău.

„M-a întors pe spate, nici măcar nu-mi amintesc cum am ajuns dezbrăcat dintr-odată. M-a abuzat în fiecare noapte cât am stat acolo... În fiecare noapte, cu excepția ultimelor două zile”, spune Jean-Francois Bernard.

Viața i s-a schimbat pentru totdeauna după acea vară. Se simțea incapabil să spună cuiva ce s-a întâmplat.

„Dacă i-aș fi spus tatălui meu, nu m-ar fi crezut. Știu sigur că asta e valabil și în ziua de azi. Pur și simplu, tatăl meu nu-și poate imagina că un preot ar face așa ceva”, explică Jean-Francois Bernard.

Nu și-a revenit niciodată din traumă, experiența de atunci l-a lăsat cu o afecțiune cronică.

300.000 de copii, abuzați de preoți în Franța

Cazuri ca acesta au forțat Biserica Catolică din Franța să înființeze o comisie independentă de anchetă. Iar rezultatele au fost șocante. Investigația a stabilit că în ultimii 70 de ani, aproximativ 300.000 de copii au căzut victime ale abuzurilor sexuale.

Psihologul Carole Damiani a lucrat la acest raport și a vorbit cu zeci de victime.

„Am întâlnit mulți oameni de 60, 70 sau 80 de ani care au vorbit pentru prima oară despre ceea ce li s-a întâmplat. A fost incredibil... Nimeni nu le-a acordat niciun credit, nimeni nu i-a ajutat... Sistemul i-a protejat pe vinovați. Nu au fost pedepsiți aproape niciodată, de obicei erau doar transferați și continuau să comită aceleași abuzuri și în altă parte”, spune Carole Damiani.

Nici preotul care l-a violat pe Jean-Francois Bernard nu a fost tras vreodată la răspundere. Bernard și-a făcut curaj să-l raporteze pe acel cleric abia acum trei ani. Atunci, un episcop l-a contactat.

„Apelul telefonic a durat fix 37 de secunde. Episcopul nu a fost sincer, nu a existat nicio scuză de niciun fel. Mi-a spus doar că se roagă pentru mine. Incredibil...”, spune Jean-Francois Bernard.

Ce spune Biserica

În ciuda raportului, purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale din Franța insistă că nu doar Biserica este de vină.

„Episcopii sunt responsabili, dar la fel sunt și alți oameni, de exemplu familiile sau alți tutori. Avem nevoie de unele schimbări mai mari în societatea noastră, așa încât oamenii să-și acorde o atenție reciprocă”, susține Hugues de Woillemont, reprezentant al Bisericii.

Mulți catolici cred că Biserica nu face suficient pentru victime și nu reușește să ia măsuri.

„Trebuie să se facă o curățenie. În caz contrar, vor exista întotdeauna îndoieli. Atât de multe cazuri, de o asemenea amploare... Trebuie făcut curățenie în Biserică”, spune un enoriaș.

Jean-François Bernard speră ca presiunea exercitată de catolicii practicanți să aducă în fața justiției mai mulți vinovați. Dar și-a pierdut speranța că însăși Biserica se va confrunta cu realitatea faptelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri