Papa a primit la Vatican o delegaţie a Partidului Comunist din Vietnam. „Sperăm să-i încurajăm către o mai mare libertate religioasă”

Data publicării:
Papa francisc
Papa Francisc a primit joi o delegaţie a Partidului Comunist din Vietnam. Foto: Profimedia

Papa Francisc a primit joi o delegaţie a Partidului Comunist din Vietnam, pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor diplomatice dintre Vatican şi această ţară din Asia de Sud-Est, relatează AFP.

Întâlnirea, despre care nu au fost făcute publice detalii, survine după luni de apropiere între cele două state, care nu mai au relaţii diplomatice oficiale din 1975.

În iulie 2023, Vietnamul şi Sfântul Scaun au făcut un pas major în normalizarea relaţiilor bilaterale, convenind asupra prezenţei unui reprezentant papal rezident în ţara comunistă, după o întâlnire între preşedintele Vo Van Thuong şi papa Francisc la Roma.

Acest anunţ s-a concretizat prin numirea episcopului Marek Zalewski în decembrie, în urma căreia papa Francisc a fost invitat oficial să viziteze Vietnamul.

Episcopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relaţiile cu statele - echivalentul "ministrului de externe" al Sfântului Scaun -, a anunţat joi că va merge în Vietnam în aprilie.

"Acesta va fi următorul pas, iar cardinalul Parolin (secretar de stat şi numărul doi al Sfântului Scaun) va merge probabil acolo mai târziu în cursul anului (...) Suntem convinşi că lucrurile vor avansa"', le-a spus el jurnaliştilor la sfârşitul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

"Vietnamul este o ţară importantă în regiune, este un fel de miracol economic din multe puncte de vedere, (...) sperăm să-i încurajăm către o mai mare libertate religioasă, care este prevăzută în Constituţie", a mai spus el.

Întrebat despre o posibilă vizită a papei Francisc în ţară, episcopul Gallagher a spus că mai sunt "câteva etape suplimentare de parcurs".

"Dar cred că Sfântul Părinte este dornic să meargă, comunitatea catolică din Vietnam doreşte cu siguranţă ca el să meargă şi cred că asta ar transmite un mesaj foarte bun în regiune", a adăugat Gallagher.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri