Patronul Samsung a fost amendat pentru că a folosit ilegal un anestezic puternic în ultimii ani

Data publicării:
South Korean Parliament Holds Hearing Over Corruption Scandal Around Park's Confidante
Lee Jae-Yong, vicepreședinte Samsung | FOTO: Gulliver/ Getty Images

Moştenitorul şi patronul de facto al conglomeratului sud-coreean Samsung, Lee Jae-yong, a fost condamnat marţi la plata unei amenzi pentru uz ilegal de propofol, un anestezic puternic, informează AFP şi dpa.

Lee Jae-yong, a 238-a cea mai bogată persoană din lume conform clasamentului Forbes, a fost condamnat la o amendă de 70 de milioane de woni (52.000 de euro) de tribunalul districtului Seul.

El a fost declarat vinovat pentru că a consumat propofol de mai multe ori în ultimii ani, într-o clinică de chirurgie estetică din Seul.

Propofolul, utilizat în mod normal ca anestezic în chirurgie şi în serviciile de reanimare, este consumat uneori cu titlu recreativ ca substanţă stupefiantă. O supradoză a acestui produs a cauzat moartea artistului american Michael Jackson, în 2009.

În timpul procesului, la începutul lui octombrie, avocaţii lui Lee au susţinut că această substanţă i-a fost administrată din raţiuni medicale, conform Agerpres.

Lee și-a recunoscut vinovăția. Acesta spunea că primise propofolul injectabil de 41 de ori din 2015 până în 2020, conform Reuters. Avocații săi au spus că el se afla sub un stres psihologic ca urmare a spitalizării tatălui său și a procesului în care a fost condamnat pentru dare de mită.

Însă „cantitatea injectată a fost foarte mare şi natura infracţiunii comise nu este lipsită de importanţă, date fiind responsabilităţile sociale exercitate de acuzat”, a apreciat marţi judecătorul Jang Young-chae în verdictul său.

Lee nu şi-a exprimat punctul de vedere în timpul audierii de marţi şi s-a abţinut să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Lee Jae-yong, 53 de ani, este vicepreşedintele Samsung Electronics, primul fabricant mondial de smartphone-uri şi cipuri de memorie. El a preluat conducerea conglomeratului după ce tatăl său, Lee Kun-hee, artizanul ascensiunii spectaculoase a grupului, s-a retras din motive de sănătate. Lee Kun-hee a decedat anul trecut.

Lee Jae-yong a fost condamnat în ianuarie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, deturnare de fonduri şi alte delicte, în cadrul scandalului de corupţie care a dus la înlăturarea de la putere a fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye.

Cu toate acestea, el a beneficiat în august de o eliberare condiţionată acordată de guvernul sud-coreean, îngrijorat de consecinţe pentru Samsung, pilon al economiei acestei ţări.

Lee Jae-yong este vizat de încă o procedură judiciară, într-un alt dosar, cel privind fuziunea controversată a două filiale care a favorizat preluarea de către el a controlului asupra conglomeratului.

Samsung este de departe cel mai mare „chaebol”, companii industriale de familie care domină lumea de afaceri în Coreea de Sud, a 12-a economie a lumii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri