Patru ouă Fabergé ar fi fost descoperite în vila din Germania a oligarhului Usmanov, prieten cu Putin

Data actualizării: Data publicării:
aliser uzmanov si vladimir putin isi dau mana
Sute de polițiști percheziționează proprietățile lui Alișer Usmanov din Germania. FOTO: Pofimedia Images

Sute de polițiști au percheziționat săptămâna aceasta proprietățile deținute în Germania de oligarhul Alișer Usmanov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, care este suspectat de spălare de bani. Potrivit Spiegel, polițiștii i-au găsit în vile bijuterii cu totul deosebite.

În timpul raidului în vilele oligarhului rus Alișer Usmanov de miercuri, anchetatorii au făcut o descoperire neașteptată. Potrivit sursei citate, anchetatorii ar fi găsit într-un seif din vila din Tegernsee, Bavaria, patru ouă Fabergé.

Autenticitatea bijuteriilor rare și extrem de scumpe este acum verificată de autorități. Ouăle Fabergé au fost realizate de aurarul rus Peter Carl Fabergé, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Au formă de ouă și sunt decorate cu perle și diamante. Țarul Alexandru al III-lea a comandat primele ouă de la Fabergé.

Pentru că sunt și foarte rare, aceste bijuterii istorice sunt extrem de valoroase. În 2007, așa-numitul ou Rothschild a fost vândut de casa de licitații Christie's din Londra cu aproximativ 12,5 milioane de euro. Multe din ouă sunt expuse în muzee, dar sunt în circulație și numeroase falsuri. Zece ouă Fabergé sunt la Kremlin, iar șase au fost date dispărute.

În timpul raidului de miercuri, poliția a descins în trei clădiri rezidențiale și un depozit din Rottach-Egern, printre altele. În total, au fost verificate în 24 de obiective. Scopul raidului a fost de a colecta dovezi în cadrul unor proceduri împotriva oligarhului miliardar și prieten al lui Putin, existând suspiciunea de spălare de bani și evaziune fiscală.

Alișer Usmanov are viză UE până în 2025

În ultimele luni, serviciile germane au întocmit aproape 100 de rapoarte privind suspiciunea de spălare de bani în legătură cu tranzacțiile lui Usmanov, dar nu se știe dacă după perchezițiile de miercuri s-au obținut dovezi în această direcție. Purtătorul de cuvânt al lui Usmanov a precizat pentru sursa citată că „antreprenorul este un contribuabil corect”. De asemenea, acesta a amintit că miliardarul este și unul dintre cei mai generoși filantropi din lume.

După ce a început războiul din Ucraina, Usmanov a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE. Potrivit Spiegel, în ultimii ani a venit oficial în Germania cu o viză de turist italiană valabilă în toată UE. Se bănuiește că Usmanov este acum în Uzbekistan, însă, datorită vizei pe care o are, valabilă până în 2025, ar putea fi încă în Germania.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri