Penny Mordaunt, locul trei la ultimele alegeri, și-a anunțat candidatura pentru a deveni premierul Marii Britanii

Data publicării:
Penny Mordaunt
Penny Mordaunt este prima politiciană conservatoare care și-a anunțat candidatura pentru șefia partidului și a guvernului. Foto: Profimedia images

Penny Mordaunt și-a anunțat candidatura pentru șefia Partidului Conservator britanic și pentru funcția de prim-ministru al Regatului Unit, vineri, primul astfel de anunț după demisia lui Liz Truss cu o zi în urmă, relatează Reuters.

Mordaunt, care a candidat și la alegerile trecut și a obținut locul trei în ultima fază a scrutinului, a fost membră în guvernele ultimilor patru prim-miniștri conservatori, ocupând diverse funcții.

„Candidez pentru a deveni lidera Partidului Conservator și prim-ministrul vostru – să unesc țara, să respect angajamentele noastre și să câștig următoarele alegeri generale”, a scris Mordaunt pe Twitter, vineri.

„Am fost încurajată de sprijinul colegilor mei care își doresc un nou început, un partid unit și o conducere în sprijinul interesului național”, a mai adăugat ea.

Casele de pariuri o plasează pe Mordaunt pe locul trei ca șansă de a deveni noua șefă a guvernului britanic, după Rishi Sunak și Boris Johnson, despre care se crede, de asemenea, că intenționează să candideze.

Un clasament al Reuters arată o susținere de 60 de nominalizări pentru Sunak, 30 pentru Johnson și 16 pentru Mordaunt. Regulile pentru acest scrutin îi obligă pe cei care vor să candideze să obțină 100 de nominalizări din partea parlamentari, fapt ce limitează numărul de candidați la maximum trei, o încercare de a încheia rapid scrutinul.

În cadrul guvernării Truss, Mordaunt a fost numită lideră a Camerei Comunelor, un rol care i-a dat oportunitatea de a prezida asupra declarării formale a decesului Reginei Elisabeta a II-a și proclamarea Regelui Charles.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri