Peste 100 de persoane au murit după o explozie la o rafinărie ilegală de petrol din Nigeria

Data actualizării: Data publicării:
rafinarie petrol foc
Foto: Profimedia Images

O explozie la depozitul unei rafinării ilegale de petrol din statul nigerian Rivers a ucis peste 100 de persoane în cursul nopții, au declarat sâmbătă un oficial al guvernului local și ONG-ul Youths and Environmental Advocacy Centre (YEAC), anunță Reuters.

„Incendiul a avut loc la un sit de depozitare ilegal și a afectat peste 100 de persoane care au fost arse încât nu mai pot fi recunoscute", a declarat comisarul statului pentru resurse petroliere, Goodluck Opiah.

Șomajul și sărăcia în Delta Nigerului, de unde se extrage țiței, au făcut rafinarea ilegală a țițeiului o afacere atractivă însă cu consecințe fatale. Țițeiul este extras dintr-o rețea de conducte deținute de mari companii petroliere și este rafinat în produse folosind tancuri improvizate.

Procesul periculos a dus la multe accidente fatale și a poluat o regiune deja distrusă de scurgeri de petrol pe terenurile agricole, pârâurile și lagunele din zonă.

YEAC a transmis că unele vehicule care stăteau la coadă pentru a cumpăra combustibil ilegal au fost arse în explozie.

Cel puțin 25 de persoane, inclusiv unii copii, au fost uciși într-o explozie urmată de un incendiu la o altă rafinărie ilegală din statul Rivers în octombrie.

În februarie, autoritățile locale au spus că au început să implementeze o interdicție pentru a stopa rafinarea țițeiului furat, însă fără prea mare succes.

Oficialii guvernamentali au estimat că Nigeria, cel mai mare producător și exportator de petrol din Africa, pierde în medie 200.000 de barili de petrol pe zi – mai mult de 10% din producție – în fața celor care fură sau vandalizează conductele.

Aceasta a forțat companiile petroliere să declare în mod regulat forță majoră în privința exporturilor de petrol și gaze.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri