Povestea unei trupe neobișnuite de muzică rap: „Fetele din acest cartier se uită la noi ca la niște modele”

Data actualizării: Data publicării:
scena dintr-un videoclip al trupei pretty loud
Trupa rap Pretty Loud, formată din fete de etnie romă din Serbia, este unică în Europa și își propune să schimbe mentalitățile Foto: captură video YouTube

Au între 15 și 27 de ani, au succes și anul trecut au fost invitate la Festivalul „Women of the World” de la Londra. E ceva grozav, dar şi mai grozav este că stilul lor muzical, rap, nu e ceva obişnuit pentru fetele din ţara lor. Sunt fete de etnie romă din Serbia, iar în societatea lor tradițională femeile sunt reduse la tăcere, de multe ori cu brutalitate. Dar aceste cântăreţe le ajută să-şi facă vocea auzită.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

„Nu mă obliga, tată, /Sunt prea tânără ca să mă căsătoresc!/Mama Samantei o privește /Viitorul Samantei a fost deja hotărât” - sunt versuri din melodiile pe care le cântă trupa de fete „Pretty Loud” din Serbia.

Componentele trupei sunt tinere, mândre și hotărâte să-și decidă singure viitorul. Cântă despre educație, despre drepturi egale și căsătorii forțate într-o lume pe care au lăsat-o în urmă.

Părăsite de părinți, au fost crescute de bunici

„Se știe că romii duc o viață bazată pe tradiții. Femeile nu ar trebui să lucreze sau să meargă la școală, pentru că se căsătoresc, rămân acasă, fac curățenie și cresc copiii - fără loc de muncă, fără educație”, explică Zivka Ferhatovic, membră a trupei „Pretty Loud”.

Dar Zivka vrea mai mult. Are 19 ani și este studentă la Drept. Ea și surorile ei sunt nedespărțite. Nici nu e de mirare, pentru că nu le-a fost ușor. Tatăl lor locuiește în Germania împreună cu noua sa familie, iar mama lor le-a abandonat. Fetele au fost crescute de bunici - care le-au dat libertatea de a face propriile alegeri în viață.

„Bunicii mei sunt totul pentru mine. Îi iubesc atât de mult și mă bucur că locuim cu ei”, spune Zivka Ferhatovic.

Iar fetele cântă despre asta:  „Iubirea este reală /Și este cea mai puternică emoție, unind oamenii. /Suntem atrași de emoții/ Iubirea știe să ierte.../ Greșeli mari și mici...”

Cum a apărut trupa „Pretty Loud”

Trupa „Pretty Loud” a fost lansată în 2014, în Serbia, ca proiect social, cu scopul de a oferi tinerelor de etnie romă aceleași drepturi de care se bucură bărbații romi. Tinerele cântă în trei limbi: romani, sârbă și engleză. De departe, cel mai mare succes al lor a fost apariția la festivalul „Women of the World”, de la Londra.

Sunt încrezătoare și caută modele în afara familiei și le găsesc pe Internet. Iar social media schimbă societatea romă, cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa.

Chiar și așa, nimic nu este mai important pentru Zivka decât familia. Aproape în fiecare zi, își scoate nepoatele și nepoții la plimbare. Și ei cresc fără mamă. Cartierul prin care se plimbă e sărac. Dar Zivka spune că îi place aici. Comunitatea este unită; oamenii se ajută reciproc.

„O îmbrățișare este suficientă pentru a ne încălzi și a ne ușura inimile /Să plecăm, să iertăm, să ne rugăm, să luptăm și să ne întoarcem pe propriile picioare, ca mine!” - spune Zivka în cântecul ei.

Pericolele din mahala

Mahalaua, cartierul lor, are un rol important în acest videoclip. E foarte simplu ca tinerii să-și piardă capul aici. Ca romi, la marginea societății, ei au un mare dezavantaj. Consumul de droguri este ca o plagă.

„Ce îmi doresc cel mai mult pentru cartierul meu sau ce aș schimba măcar ar fi să scap de drogurile de aici. Sunt mulți copii aici și, la fel ca părinții lor, mi-e teamă că vor intra în contact cu drogurile și își vor distruge viețile”, mărturisește Zivka.

De câțiva ani deja, Zivka lucrează ca voluntar pentru același proiect social care a lansat trupa de fete. Îi ajută pe copii cu temele, ca să termine școala.

„Suntem un exemplu. E o mare responsabilitate”

Trupa are sala de repetiții un etaj mai sus. Lucrează la o nouă melodie. Oricine dorește să se alăture o poate face.

„Am început ca o distracție”, spune Silvia, cea mai bună prietenă a Zivkăi. „Dar acum, mult mai multe sunt în joc”.

„Fetele din acest cartier se uită la noi ca la niște modele. Aceasta este o mare responsabilitate și trebuie să ne-o asumăm, pentru că trăim aici împreună și suntem un exemplu. Este o mare responsabilitate”, spune Silvia Sinani.

„Luptăm pentru egalitate și împotriva discriminării și ne dorim aceleași drepturi ca și bărbații”, explică Zivka.

„Este o mare provocare. Am două locuri de muncă și cresc un copil. Nu este ușor, dar dacă vrei cu adevărat ceva, atunci totul este posibil” - spune Zlata Ristic, o altă membră a trupei.

Aceasta este energia pe care trupa „Pretty Loud” o transmite fanilor. Și, cine știe? Poate într-o zi vor fi cu adevărat celebre.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri