Sari la conținut

Premierul Australiei: Kim Jong-un își scrie „biletul de sinucidere”

Premierul Australiei, Malcolm Turnbull, susține că riscul unui război cu Coreea de Nord „devine din ce în ce mai mare” și că liderul de la Phenian, Kim Jong-un, provocând Statele Unite, își scrie „biletul se sinucidere”.

Dacă liderul nord-coreean va continua pe „această cale provocatoare, riscul războiului va crește tot mai mult”, a declarat premierul australian în emisiunea „A Current Affair” de pe postul de televiziune Channel Nine, relatează News.com.au.

În cazul unui război cu Statele Unite, Kim Jong-un „va pierde instant”, consideră Turnbull, care a adăugat că un asemenea conflict armat ar însemna pentru liderul de la Phenian „un bilet de sinucidere”.

Șeful Executivului de la Canberra a precizat că este datoria Chinei să prevină o înrăutățire a situației în Peninsula Coreeană.

„Comunitatea globală este absolut unită în determinarea noastră de a-l aduce pe Kim Jong-un cu picioarele pe pământ. Cheia pentru a face acest lucru este China (care are un ascendent economic semnificativ asupra Coreei de Nord – n.r.), care trebuie să aplice sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, așa cum au spus că vor face”, a subliniat Malcolm Turnbull.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost „prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord a amenințat anterior că va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.

În același timp, Phenianul a confirmat miercuri că a lansat în ajun o rachetă balistică cu rază medie de acțiune Hwasong-12, care a survolat Japonia înainte să cadă în Oceanul Pacific.

Kim Jong-Un a supervizat personal această ultimă lansare, a indicat KCNA.

„Testul nu a avut niciun impact asupra securității țărilor vecine”, susține agenția nord-coreeană de presă, citată de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o „mare satisfacție” după această lansare, adaugă agenția de presă a regimului de la Phenian.

Nu în ultimul rând, lansarea a avut loc la 29 august, dată la care s-au împlinit 107 ani de la Tratatul din 1910 între Japonia și Coreea, în virtutea căruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeană, indică KCNA.

Racheta, lansată de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km înainte de a cădea în Pacificul de Nord, la est de insula japoneză Hokkaido, conform armatei sud-coreene.