Premierul japonez i-a comunicat preşedintelui chinez „îngrijorarea sa serioasă” legată de securitatea în regiune

Data publicării:
Japan's Prime Minister Fumio Kishida (L) shakes hands with China's President Xi Jinping during their meeting in Bangkok on November 17, 2022
Prima întâlnire dintre premierul japonez Fumio Kishida și președintele chinez Xi Jinping a avut loc pe 17 noiembrie 2022, la Bangkok. Foto: Profimedia

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat joi că i-a comunicat îngrijorarea sa „serioasă” preşedintelui chinez Xi Jinping cu privire la mai multe probleme de securitate regională, după prima întâlnire directă dintre cei doi oameni de stat, la Bangkok.

„Mi-am exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la situaţia din Marea Chinei de Est, în special la insulele Senkaku (disputate) şi cu privire la activităţile militare chineze, inclusiv lansarea de rachete balistice din China, şi am subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Fumio Kishida, potrivit AFP și Kyodo, preluate de Agerpres.

El a mai spus că a convenit cu preşedintele chinez să intensifice comunicarea în domeniul securităţii.

În august, rachete chineze lansate în timpul unor ample exerciţii militare în jurul Taiwanului au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, iar Tokyo a protestat împotriva a ceea ce a calificat drept intensificarea încălcării spaţiului aerian şi maritim, în ultimele luni.

„Cu privire la Coreea de Nord, am făcut cunoscută aşteptarea noastră ca Beijingul să joace un rol, în special în Consiliul de Securitate al ONU”, a adăugat oficialul japonez la câteva ore după ce regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă balistică.

Totodată, el „a reiterat poziţia Japoniei cu privire la drepturile omului şi detenţia de cetăţeni japonezi în China”.

Dispută asupra insulelor Senkaku

China şi Japonia, a doua şi, respectiv, a treia economie din lume, sunt parteneri comerciali importanţi, dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, Beijingul manifestând ambiţii tot mai mari în Asia-Pacific.

Japonia se plânge în mod regulat de activitatea maritimă chineză în jurul insulelor Senkaku, administrate de Tokyo, dar pe care Beijingul le revendică sub numele de Diaoyu.

Cei doi lideri nu s-au întâlnit niciodată până acum faţă în faţă. Au discutat la telefon în octombrie 2021, la scurt timp după ce Kishida a venit la putere în Japonia.

Ultimul summit dintre liderii celor două ţări datează din decembrie 2019, când fostul premier japonez Shinzo Abe s-a întâlnit cu Xi la Beijing.

În septembrie, China şi Japonia au marcat 50 de ani la normalizarea relaţiilor lor diplomatice, dar într-o atmosferă destul de rece, din cauza a numeroase chestiuni tensionate, în special tensiunile chino-americane cu privire la Taiwan, în contextul în care Tokyo este un aliat ferm al Washingtonului, aminteşte AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri