Premierul Slovaciei spune că rata infectării cu coronavirus s-a redus la jumătate după campania de testare în masă a populației

Data publicării:
Un bărbat este testat pentru coronavirus
MAE anunță noi reguli impuse de Croația pentru românii care vor să călătorească în această țară. Foto: Getty Images

Rata infectării cu coronavirus a scăzut cu mai mult de jumătate ca urmare a campaniei de testare și carantinare din Slovacia, a anunțat prim-ministrul acestei țări, Igor Matovic, în cadrul unei conferințe de presă.

În Slovacia au fost testați pentru coronavirus 3,6 de milioane de oameni dintr-o populație de 5,5 milioane. Excepțiile au fost copiii mici și unele persoane vârstnice. Testarea în masă s-a făcut în primul week-end din noiembrie. Cei care au fost confirmați cu Covid-19 au fost obligați să intre în carantină. În al doilea week-and al lunii, testarea a fost repetată pentru 2 milioane de oameni din zonele cele mai puternic afectate, iar conform autorităților de la Bratislava, rata de infectare a scăzut semnificativ, relatează Agerpres.

Campania din Slovacia a fost urmărită cu atenţie de alte ţări care se luptă cu o resurgenţă a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2. Luând în considerare districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat Matovic în conferinţa de presă.

Dacă se iau în calcul unele teste suplimentare efectuate în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, runda a doua a produs 13.509 de cazuri pozitive.

„Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%”, a spus şeful guvernului slovac.

Testarea a fost gratuită şi voluntară, dar guvernul a impus o carantină, ce a inclus interzicerea navetei, celor care au refuzat să facă testul. Oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ. Campania s-a bazat pe teste antigen ale căror rezultate sunt cunoscute în 15-30 de minute, având însă o acurateţe mai mică decât testele standard PCR. Guvernul a argumentat că testarea antigen merită făcută şi că repetarea ei reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.

Până în prezent, Slovacia a raportat 76.072 de cazuri de infectare - din care 366 de decese - depistate prin teste PCR. Testarea antigen, care a inclus o etapă pilot şi două runde de testare în masă, a identificat 57.462 de cazuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri