Sari la conținut

Premierul spaniol, la prima vizită în Barcelona după referendum

Premierul spaniol a mers la Barcelona. Pentru prima dată după referendumul care a aruncat ţara în haos, Mariano Rajoy şi-a făcut apariţia în Catalonia. A fost mai mult un exerciţiu electoral decât un apel la unitatea ţării. A venit să susţină candidatura partidului său în alegerile regionale din 21 decembrie.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: A venit vremea instalării unei noi clase politice care să promoveze pacea, normalitatea şi respectul pentru lege. Vrem să reclădim o Catalonie care aparţine tuturor prin democraţie şi libertate. Şi ne putem atinge scopul dacă majoritatea tăcută va vorbi la vot.

Mariano Rajoy îşi pune speranţele în cei care n-au votat la referendumul pentru independenţă să vină în număr mare la alegerile din decembrie şi să pună soarta Cataloniei în mâinile politicienilor conservatori. Ar însemna sfârşitul visului secesionist care nu şi-ar mai găsi promotorii în prima linie a politicii locale. Premierul spaniol a subliniat şi efectele negative ale acestei lungi perioade de incertitudine în Catalonia.

2.400 de firme şi-au mutat sediul după votul din 1 octombrie, iar turismul a scăzut cu 15 procente. Dar catalanii proindependenţă nu vor să renunţe cu una, cu două. După uriaşul marş organizat sâmbătă seară la Barcelona, a venit rândul celor din diaspora să-şi arate solidaritatea cu idealul instituirii unei republici catalane.

Sute de oameni au protestat la Bruxelles cerând Uniunii Europene să intervină în criza politică din Spania. Fostul preşedinte catalan, autoexilat în Belgia, nu s-a aflat printre ei. Au participat, însă, trei dintre foştii săi miniştri.

O instanţă belgiană va analiza vineri cererea de extrădare în Spania a lui Carles Puigdemont.

Pe aceeași temă