Presa din Ucraina: De teama unei invazii rusești, oligarhii ucraineni pleacă din țară cu zboruri charter

Data actualizării: Data publicării:
Un avion al lui Rinat Ahmetov ar fi plecat duminică de la Kiev, însă ziarul Ukrainska Pravda citează surse care spun că miliardarul ar fi zburat de fapt din 30 ianuarie în Elveția.
Un avion al lui Rinat Ahmetov ar fi plecat duminică de la Kiev, însă ziarul Ukrainska Pravda citează surse care spun că miliardarul ar fi zburat de fapt din 30 ianuarie în Elveția. Foto colaj: Profimedia Images

Oligarhiii ucraineni și oamenii de afaceri au început să părăsească țara cu zboruri charter. Aproape 20 de zboruri charter și private au plecat din Kiev în ultima săptămână, notează publicația Ukrainska Pravda, prezentând detaliile curselor aeriene.

Cel puțin 20 de zboruri charter au plecat duminică din Kiev, mai mult decât oricând în ultimii șase ani de observații de zbor, a raportat Ukrainskaya Pravda, citând jurnalele de zbor. Cei mai bogați doi bărbați din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, dar și Viktor Pinciuk, se numără printre cei care ar fi fugit, scrie The Moscow Times.

Magnatul din transport maritim Andrei Stavnitser și magnatul agricol Vadim Nesterenko au părăsit și Ucraina în cursul zilei de duminică.

Miliardarul Igor Abramovici, un deputat pro-rus implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane către Viena pentru partenerii săi de afaceri și familiile lor. Unii dintre miliardarii care au plecat au precizat presei că se vor întoarce peste câteva zile.

Numărul de zboruri urmează după aproape două săptămâni de plecări importante, miliardarul Victor Pinchuk și magnatul metalurgiei Vadim Novinsky deja se crede că au părăsit țara. 

Unele dintre persoanele numite în cel mai recent raport au negat că au plecat, Stavnitser precizând că pleacă din țară pentru o călătorie de afaceri și că se va întoarce în câteva zile, în timp ce omul de afaceri și fostul vicepremier Boris Kolesnikov, al cărui avion a plecat duminică de la Kiev, a transmis că avionul său a zburat de fapt la Praga pentru întreținere și că el se afla încă în Ucraina. 

„Publicația înșelătoare și veșnic manipulatoare minte ca de obicei. Sunt la Kiev și nu plec nicăieri până la 1 martie”, a scris duminică Kolesnikov pe pagina sa de Facebook. 

Raportul Ukrainska Pravda vine în timp ce tensiunile dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei ating un nivel maxim, iar amenințarea izbucnirii unui nou război în Europa devin din ce în ce mai evidentă. 

Avertismentele occidentale cu privire la cei peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul frontierelor Ucrainei au atins cel mai fierbinte punct de până acum. SUA au spus că Rusia ar putea lansa o ofensivă oricând în zilele următoare, iar capitala Kiev s-ar putea număra printre potențialele ținte. 

Moscova neagă că plănuiește o invazie a țării vecine, dar cere garanții de securitate ample, inclusiv un angajament ca SUA și NATO să blocheze definitiv Ucraina să nu adere la alianța militară occidentală.

O serie de discuții diplomatice dintre Rusia și țările occidentale desfășurate în ultimele săptămâni nu au reușit să reducă semnificativ tensiunile.

SUA, Marea Britanie, Germania și Canada și-au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina în urma avertismentului Washingtonului privind un atac rusesc iminent, iar mai multe țări și-au evacuat ambasadele de la Kiev, mutându-le la Lvov, un oraș situat în apropiere de granița cu Polonia.

Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre

Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Deja de duminică după-amiază imaginile site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com arătau un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre. În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre.

De altfel, compania olandeză KLM a devenit prima companie aeriană importantă în weekend care a suspendat pe termen nelimitat zborurile către Kiev.

Oficialii de la Kiev au precizat însă că spațiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei rămâne deschis.

Rusia a început sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea, după ce a anunțat blocarea a trei mari zone în acest sens. În același timp, Moscova continuă să denunțe „isteria” americană, după ce Washingtonul a declarat că se teme de o iminentă invazie rusă a Ucrainei.

Totodată, Rusia a amenințat că va deschide focul asupra navelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale, după ce sâmbătă anunțase că a localizat și alungat un submarin nuclear american în apropiere de Insulele Kurile din Oceanul Pacific, potrivit unui reprezentant important al armatei ruse, citat de Interfax.

Manevrele militare ruso-bieloruse. NATO: 30.000 de soldați ruși participă la jocurile de război

Soldații ruși și bieloruși au început joia trecută în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și până în prezent. 

Rusia  nu a făcut public numărul de militari care participă la exercițiul din Belarus. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că la manevre sunt estimați a participa 30.000 de militari ai Moscovei, iar trupele rusești includ forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme antiaeriene S-400, dar și lansatoare mobile de rachete Iskander.

Manevrele militare se desfăşoară atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Odată cu desfășurarea de avioane de luptă și sisteme antiaeriene, Rusia își poate extinde astfel „bula” de apărare aeriană asupra enclavei Kaliningrad, iar posibila activare a sistemelor de bruiaj electronic ar face mai dificil, pentru țările NATO, să culeagă informații din regiune.

Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac în Ucraina

Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment și ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac, spun oficiali americani. SUA au reafirmat de asemenea angajamentul de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Rusiei să detensioneze situația și a avertizat cu privire la sancțiuni dacă Moscova va invada Ucraina. Declarația a fost făcută în ajunul unei vizite care îl va duce luni la Kiev și marți la Moscova, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Un oficial german a spus însă că Berlinul nu se așteaptă la „rezultate concrete”, dar că diplomația rămâne importantă.

Joe Biden, invitat la Kiev în „următoarele zile”

Preşedintele Joe Biden a vorbit duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o zi după ce șeful Casei Albe a avut o discuție telefonică de aproape o oră cu preşedintele rus Vladimir Putin și în timp ce eforturi diplomatice intense continuă pentru a evita un război.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a transmis liderului ucrainean că diplomația și acțiunile de descurajare a Rusiei continuă. La rândul său, Președinția de la Kiev a anunțat că președintele SUA a fost invitat în Ucraina „în următoarele zile”, pentru a-și arăta sprijinul în faţa riscului unei invazii ruse.

„Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic şi ar contribui la stabilizarea situaţiei”, i-a spus Volodimir Zelenski liderului de la Casa Albă, în cursul convorbirii lor telefonice, potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene.

În discuția de aproximativ 50 de minute, Zelenski a subliniat, de asemenea, necesitatea unui pachet financiar semnificativ pentru Ucraina, potrivit unui oficial de la Kiev, citat de CNN. Oficialul a declarat că liderul ucrainean i-a subliniat președintelui Biden că sprijinul economic puternic pentru Ucraina i-ar arăta lui Vladimir Putin că Occidentul este alături de Ucraina și că impactul escaladării liderului rus nu va da roade. Potrivit oficialului ucrainean, nu a existat un răspuns pozitiv din partea lui Biden la solicitarea președintele ucrainean ca liderul de la Casa Albă să viziteze Ucraina cât mai curând posibil.

De altfel, oficialii americani spun că o călătorie a lui Biden în Ucraina este extrem de improbabilă.

Citește și: CNN: Rusia a înconjurat Ucraina din trei părți. Cum ar putea fi declanșată o invazie

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri