Președintele interimar din Sri Lanka acuză fostul guvern că a ascuns adevărul despre catastrofa economică care a scos poporul în stradă

Data publicării:
Frații Rajapaksa se salută
Guvernul fostului lider Gotabaya Rajapaksa nu a spus adevărul și anume că Sri Lanka era „în faliment” și că „ar fi trebuit să apeleze la Fondul Monetar Internațional”, a spus președintele interimar al țării. Foto: Profimedia Images

Președintele interimar din Sri Lanka a spus că fosta administrație a țării a „ascuns adevărul” despre criza financiară care a provocat proteste în masă ale populației și, într-un final, a dus la căderea familiei Rajapaksa.

Guvernul fostului lider Gotabaya Rajapaksa nu a spus adevărul și anume că Sri Lanka era „în faliment” și că „ar fi trebuit să apeleze la Fondul Monetar Internațional” (FMI), a spus luni Ranil Wickremesinghe pentru CNN din parlament.

„Aș dori să le spun oamenilor că știu că ei suferă”, a adăugat președintele interimar. „Am regresat. Trebuie să ne revenim. Nu avem nevoie de 5 sau 10 ani. Până la finalul anului, trebuie să începem stabilizarea și cu siguranță până în 2024 vom avea o economie funcțională care va începe să crească.”

Wickremesinghe a mai spus și că vorbit cu Rajapaksa de când a fugit din țară, dar a zis că nu știe dacă fostul președinte mai este în Singapore sau, dacă nu, unde s-a dus. Wickremesinghe încearcă acum să devină următorul președinte al Sri Lankăi, parlamentul urmând să aleagă miercuri un nou lider.

Fostul prim-ministru se va confrunta cu fostul ministru al educației Dullas Alahapperuma, susținut de principalul partid de opoziție, și cu liderul de stânga Anura Dissanayake.

Ranil Wickremesinghe și Gotabaya Rajapaksa Sri Lanka
Candidatura lui Wickremesinghe (stânga) riscă să aprindă și mai tare situația volatilă din țara de 22 milioane de oameni. Acesta a ocupat funcția de prim-ministru înainte ca Rajapaksa (dreapta) să își anunțe demisia și a fost ținta protestatarilor atunci când manifestanții i-au incendiat reședința privată. Foto: Profimedia Images

Președintele interimar spune că nu le va permite protestatarilor să mai vandalizeze și alte clădiri

Candidatura lui Wickremesinghe riscă să aprindă și mai tare situația volatilă din țara de 22 milioane de oameni. Acesta a ocupat funcția de prim-ministru înainte ca Rajapaksa să își anunțe demisia și a fost ținta protestatarilor atunci când manifestanții i-au incendiat reședința privată.

Wickremesinghe a spus că a pierdut peste 4.000 de cărți, unele care erau vechi de sute de ani, în incendiile provocate de protestatari, precum și un pian de 125 de ani.

Cu toate acestea, Wickremesinghe a spus din nou luni că vrea să obțină poziția de președinte, argumentând că administrația sa nu va fi la fel ca cea precedentă. „Nu sunt aceeași persoană, oamenii știu asta. Am venit aici să repar economia.”

Fostul premier srilankez a spus că protestele pot continua, dar numai dacă manifestanții sunt pașnici. „Nu îi blocați pe parlamentari și parlamentul să își facă datoria”.

Cu toate că a declarat că „înțelege prin ce trece populația din Sri Lanka”, Wickremesinghe nu le va permite protestatarilor să mai năvălească și în alte clădiri. „Trebuie să fie lege și ordine în țară”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri