Președinții Venezuelei și Guyanei vor discuta despre anexarea teritoriului Esequibo. Cei doi se întâlnesc pe 14 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
Essequibo, the region of Guyana claimed by Venezuela
Esequibo - teritoriul pe care Venezuela vrea să-l anexeze. FOTO: Profimedia

Preşedinţii Venezuelei și Guyanei, Nicolas Maduro şi Irfaan Ali, se vor întâlni pe 14 decembrie în Saint Vincent şi Grenadinele pe tema diferendului lor asupra Esequibo, un teritoriu guyanez bogat în petrol, care este revendicat de Caracas în urma unui referendum, a anunţat sâmbătă preşedinţia micului stat insular din Antile, potrivit AFP. Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, care încearcă o mediere, va fi prezent "la cererea" ambelor părţi.

Preşedinţii Maduro şi Ali "au convenit că această întâlnire va avea loc sub auspiciile CELAC", Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene a cărei preşedinţie prin rotaţie este asigurată de prim-ministrul Saint Vincent şi Grenadinele, Ralph Gonsalves, şi "CARICOM", Comunitatea Caraibelor, potrivit unui comunicat al arhipelagului, notează Agerpres.

"Este o nevoie urgentă de a detensiona conflictul şi de a stabili un dialog adecvat, faţă în faţă", potrivit scrisorii semnate de premierul Gonsalves.

"Amândoi aţi fost de acord cu acest angajament pentru coexistenţă paşnică, aplicarea şi respectarea dreptului internaţional şi absenţa recurgerii la ameninţări sau la forţă", a reamintit el.

"Să ne hotărâm cu toţii să facem din această întâlnire istorică un succes", a concluzionat premierul arhipelagului care găzduieşte întâlnirea.

Curtea Internațională de Justiție trebuie să decidă asupra teritoriului disputat

Sâmbătă, preşedintele Guyanei a declarat pentru AFP că va participa la reuniune, declarând că este ferm cu privire la faptul că "diferendul (teritorial) se află pe masa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), că nu este subiect de negocieri şi că asta nu se va schimba".

Caracas anunţase anterior o întâlnire "la nivel înalt", după discuţii între preşedinţii Maduro şi Lula.

Venezuela revendică de zeci de ani Esequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 kilometri pătraţi reprezentând mai mult de două treimi din Guyana şi unde trăiesc 125.000 de persoane, o cincime din populaţia sa. Insistenţele sale au devenit mai presante de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil in 2015.

Analiştii consideră că retorica naţionalistă a puterii venezuelene asupra Esequibo şi referendumul organizat săptămâna trecută prin care se cere anexarea la Venezuela sunt o tentativă de manipulare politică a preşedintelui Maduro cu mai puţin de un an înaintea prezidenţialelor din 2024 la care vizează al treilea mandat. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri