Video Prietenii lui Putin, Orban și Fico, au fost huiduiți la Praga înainte de o reuniune a Grupului de la Visegrad

Data publicării:
orban praga
Viktor Orban, huiduit la Praga înaintea întâlnirii Grupului de la Visegrad. Foto: Captură video

Premierii ungar și slovac, Viktor Orban și Robert Fico, au fost huiduiți și fluierați la Praga înainte de o reuniune a Grupului de la Visegrad, scrie Telex.hu. Gazda reuniunii, premierul ceh Petr Fiala, a spus că nu îi face plăcere să discute cu cei doi, dar „întâlnirile șefilor de guverne ale statelor din Visegrad sunt importante pentru a ajunge la un consens european”.

După mai bine de un an, prim-miniștrii din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria țin un summit al Grupului de la Visegrad, deși există puncte de vedere divergente în principal în evaluarea războiului ruso-ucrainean și a ajutorului pentru Ucraina.

„Nu pretind că este cea mai mare plăcere a mea să mă întâlnesc cu colegi cu care de fapt nu sunt de acord în multe aspecte cheie. Mă refer la prim-miniștrii ungar și slovac. În ciuda tuturor acestor lucruri, trebuie să avem un dialog, cineva trebuie să facă și asta”, a declarat gazda, premierul ceh Petr Fiala, care a avut și o întâlnire separată cu Donald Tusk. 

Înainte de summit, activiștii din Republica Cehă au fluturat steaguri ale Uniunii Europene și Ucrainei și au înșirat bannere cu mesaje pentru Fico și Orban. Potrivit unui banner, prim-miniștrii Slovaciei și Ungariei sunt considerați a fi purtătorii de genți ai lui Putin, în timp ce Fico a fost trimis acasă, ceea ce, potrivit protestatarilor, înseamnă Moscova.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul ceh Petr Fiala a sosit primul la reuniune, apoi polonezul Donald Tusk a intrat în Palatul Liechtenstein. Acesta a fost întrebat dacă V4 mai funcționează, la care a răspuns da. Viktor Orban a ajuns al treilea și a fost întâmpinat cu huiduieli.

Orban a declarat ulterior că atmosfera este „veselă”, că sunt „mereu tensiuni”, dar acestea „trebuie gestionate cu calm”.

Fico, care a ajuns ultimul, a stârnit cea mai mare indignare în rândul manifestanților, s-au auzit scandacări precum „la închisoare cu el”.

Grupul de la Visegrad este o organizație de cooperare politică și economică fondată în 1991.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri