Prințul moștenitor saudit l-a convins pe Putin să elibereze 10 cetățeni străini, capturați în Ucraina

Data publicării:
Putin cu spatele lui Mohammad bin Salman în fundal
Vladimir Putin la o întâlnire cu Mohammad bin Salman, în anul 2017. Foto: Profimedia Images

Rusia a eliberat, miercuri, zece prizonieri străini capturați în Ucraina, decizia fiind luată după o mediere făcută de prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, relatează Reuters, care citează ministerul saudit de externe.

Prizonierii eliberați sunt de naționalitate americană, britanică, croată, marocană și suedeză, a mai anunțat diplomația saudită, adăugând prizonierii au fost duși cu avionul în Arabia Saudită.

„Autoritățile saudite competente i-au primit și transferat pe prizonieri din Rusia în regat și au facilitat procedurile pentru repatrierea lor în țările de origine”, se arată în comunicatul saudiților.

Saudiții nu au dat numele prizonierilor în cauză. Un oficial saudit a spus, însă, că este vorba de cinci britanici, doi americani, un croat, un marocan și un suedez.

Prim-ministra britanică, Liz Truss, a salutat vestea pe Twitter, spunând că veștile „sunt extrem de binevenite” după „luni de zile de nesiguranță și suferință pentru ei și pentru familiile lor”.

Printre cei eliberați se numără și Aiden Aslin, britanicul capturat în aprilie pe care rușii l-au folosit pentru clipuri de propagandă și pe care l-au condamnat, apoi, la moarte.

Printre eliberați sunt și americanii Alexander Drueke și Andy Huynh, capturați în iunie după ce au luptat împotriva rușilor.

Mohammed bin Salman a menținut legăturile apropiate cu Putin, inclusiv în cadrul OPEC+, în ciuda presiunilor uriașe ale Statelor Unite, aliatul tradițional al Arabiei Saudite.

Un număr important de cetățeni ai țărilor occidentale au luat decizia de a merge în Ucraina pentru a lupta alături de ucraineni împotriva invadatorilor. De-a lungul timpului, rușii și separatiștii s-au folosit de cei capturați pentru propagandă și pentru a obține concesii din partea țărilor occidentale. În aprilie, rușii au încercat să obțină de la guvernul britanic eliberarea politicianului ucrainean pro-Putin Viktor Medvedciuk.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri